Wilders blijft debat over noodfonds vertragen - De Jager antwoordt Kamer

Wilders geniet zichtbaar van het voortdurend vertragen van het ESM-debat. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het vervolg van het debat over het permanente Europese noodfonds ESM is vanochtend uitgesteld omdat PVV-leider Wilders opnieuw hoofdelijk wilde stemmen over uitstel van het debat. De PVV-leider dreigde om vandaag vaker hoofdelijke stemmingen over uitstel te houden.

Zoals verwacht stemde een grote meerderheid van de Kamer, net als tijdens de hoofdelijke stemming van gisteravond, tegen het uitstellen van het debat. Het was de derde keer in een week tijd dat Wilders de Kamer hoofdelijk over uitstel van het ESM-debat liet stemmen.

Wilders vindt dat de Tweede Kamer het ESM-verdrag vandaag niet mag ratificeren in het restant van het gisteravond begonnen Kamerdebat omdat hij een kort geding tegen de Staat over het ESM heeft lopen. Dat dient begin volgende week. Wilders is van mening dat kabinet en Kamer zich niet tijdens de huidige demissionaire periode tot aan de verkiezingen over ratificatie van het ESM mogen buigen.

‘Wilders wil met stemmingen verzet tegen ESM benadrukken’

Wilders wil met het steeds opnieuw aanvragen van een hoofdelijke stemming zijn verzet tegen het ESM laten zien, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle die het debat voor NRC Handelsblad volgt:

“Volgens het huishoudelijk reglement van de Kamer kan je bij ieder debat een hoofdelijke stemming aanvragen. Daar maakt Wilders nu gebruik van. Hij weet iedere keer weer dat de stemming kansloos is, maar hij laat zo duidelijk zijn verzet tegen het ESM zien. Op 12 september zijn er immers verkiezingen.”

Irritatie bij andere partijen over gedrag Wilders

Vanuit de Kamer klinken afwisselend geïrriteerde en relativerende reacties over de vele hoofdelijke stemmingen die Wilders aanvraagt. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob en PvdA-woordvoerder Ronald Plasterk lieten via Twitter het volgende weten:

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Weer filibuster PVV. Kamer uitstellen voor kort geding @geertwilderspvv . Zand in democratische machine. Onbegrijpelijk dat #SP dat steunt.
Twitter avatar arieslob Arie Slob Met dank aan Wilders. Iedere stemming is weer een feest vd democratie. Kunnen we niet genoeg vieren.

Kamer wil garanties van minister over uitbreiding noodfonds

Het debat kon even na kwart voor elf vanochtend, na de uitslag van de nieuwe hoofdelijke stemming, gewoon verdergaan. Minister De Jager beantwoordt vandaag de vragen die de Kamerfracties hem gisteravond stelden over het permanente noodfonds ESM.

Het ESM is een fonds dat ervoor moet zorgen dat Europa voldoende geld beschikbaar heeft om probleemlanden binnen de eurozone voor een desastreus faillissement te behoeden. In het nieuwe permanente fonds wordt door de eurolanden 700 miljard euro gestort. Het ESM krijgt van Nederland in zijn eerste jaar 4,6 miljard euro. Ook staat Nederland nog voor 35 miljard euro garant. De Kamer wil van De Jager de garantie dat het parlement expliciet moet instemmen met een eventuele uitbreiding van het vangnet.

De stemming over ratificatie van het ESM-verdrag, die naar verwachting vanmiddag wordt gehouden, is een formaliteit. Gisteravond liet een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks zoals verwacht weten te zullen instemmen met het ESM. PVV, SP, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren zijn tegen ratificatie van het ESM op dit moment.

Wat is het Europese noodfonds ESM precies en waarom is het zo belangrijk en omstreden? Lees meer in ons achtergrondverhaal van gisteren.