Ontvoerders met goed doel

KRO Detectives: HunterNed. 1. 21.15 - 23.05 uur

Twee jongens van zeven jaar worden gekidnapt. Al snel komen bij politiecommandant Iain Barclay over de mail foto’s binnen van de jongens, onder narcose, liggend in witte lakens. Het merkteken op het witte linnen spelt het woord ‘heilig’.

Hunter is een Brits misdaaddrama uit 2009 van bijna twee uur, waarin het zijdelings ook gaat over welke rechercheurs een affaire hebben. De overwerkte, alleenstaande Barclay heeft een ontmoeting met zijn laveloze ex-collega Amy Foster. Vanwege gebrek aan mankracht vraagt hij haar te helpen in deze zaak.

De goedmoedige Hugh Bonneville, inmiddels beroemd als Robert Crawley, Earl of Grantham in de serie Downton Abbey, is de gedreven Barclay, die tegenspel krijgt van de sceptische Janet McTeer als Foster.

Het zijn personages met potentie, vandaar dat de scenarioschrijver ze opnieuw inzette nadat hij ze al eens gebruikte in de korte serie Five days.

Maar in deze conventionele speurtocht naar de niets ontziende ontvoerders gaat het niet om de ontwikkeling of verdieping van karakters. Het politiewerk is evenmin flitsend.

De spanning in het verhaal zit vooral in het gesol met de kinderen: hun kwetsbaarheid geeft de misdaad zijn lugubere trek. De twist is dat de daders een goed doel zeggen na te streven. Spannend, maar ongevaarlijk ogende idealisten, die op hun kruistocht meedogenloos blijken, zijn niet ongewoon in het genre. Zelfs voor de liefhebber is Hunter niet meer dan een tussendoortje.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard