Asielzoekers moeten tentenkamp ter Apel verlaten

De ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel waar honderden asielzoekers verbleven is begonnen.
De ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel waar honderden asielzoekers verbleven is begonnen. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

De asielzoekers in Ter Apel moeten hun tentenkamp verlaten. Tot vier uur hadden zij de kans het kamp vrijwillig te verlaten en het aanbod van minister Leers te accepteren. Een minderheid weigert.

Er is politie en ME bij het kamp aanwezig die erop moet toezien dat het deel van de bewoners dat weigert te vertrekken, het kamp alsnog verlaat. Een groot deel is wel uit het kamp vertrokken, meldt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente had eerder een noodverordening afgekondigd, die ontruiming mogelijk maakt.

Tenten zouden worden vernietigd en een Somalische jongen is opgepakt, meldt persbureau Novum. Asielzoekers die het kamp niet wilden verlaten, hielden een zitactie. Verslaggever Chris Klomp, die bij het kamp aanwezig is, twittert:

Twitter avatar chrisklomp Chris Klomp Er staat inmiddels geen tent meer overeind in het kamp. Asielzoekers verdwijnen een voor een in busjes #terapel
Twitter avatar chrisklomp Chris Klomp ME parkeert bewust busjes voor cameramensen om zicht op ontruiming te belemmeren #terapel

In hoeverre de actie rechtmatig is, is onduidelijk. Eerder vandaag is een kort geding aangespannen om ontruiming te voorkomen. Die zaak dient volgens de actievoerders donderdag om 10.30 uur.

Leers: tot half juni onderdak

Demissionair minister Leers bood de asielzoekers die in Ter Apel verblijven in ieder geval tot half juni onderdak aan. De ongeveer tweehonderd Irakezen gingen daar vanmorgen mee akkoord. Zij worden opgevangen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel of op een andere locatie. De Somalische en Iraanse asielzoekers zeiden echter in het tentenkamp te blijven.

De actie begon twee weken geleden, toen uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers hun tenten opsloegen bij het asielzoekerscentrum uit protest tegen hun uitzetting. Ze willen dat hun asielverzoek opnieuw wordt bekeken omdat het niet veilig genoeg zou zijn in hun land van herkomst. Later sloten ook asielzoekers uit onder meer Somalië en Iran zich bij het tentenkamp aan.