Onderzoek naar rol zakenbank bij beursgang Facebook

Amerikaanse toezichthouders stellen een onderzoek in naar de rol van zakenbank Morgan Stanley bij de beursgang van Facebook. De zakenbank zou sommige van zijn klanten van tevoren hebben gewaarschuwd voor overspannen verwachtingen rond de netwerksite.

Morgan Stanley was de belangrijkste zakenbank bij de introductie van Facbook aan de technologiebeurs Nasdaq, afgelopen vrijdag. Aanvankelijk leek de lang verwachte beursgang een succes, maar afgelopen maandag stortte de koers van het aandeel volledig in elkaar.

Gisteren sloot Facebook op 30,94 dollar, ruim zeven dollar lager dan de introductiekoers van 38 dollar. Beleggers die vrijdag zijn ingestapt, staan op een verlies van bijna 20 procent. In twee dagen tijd is bijna 20 miljard aan beurswaarde verdampt.

De vrije val van Facebook leidde gisteren tot groot tumult onder beleggers. De woede werd nog groter toen persbureau Reuters meldde dat Morgan Stanley vlak voor de beursgang aan klanten had laten weten dat de winstverwachtingen voor Facebook te hoog waren, en naar beneden moesten worden bijgesteld.

De voorzitter van de Securities Exchange Commission (SEC), Mary Schapiro, liet gisteren weten enkele „kwesties” rond de beursgang te zullen onderzoeken, zo meldt de Wallstreet Journal. Ook de Amerikaanse financiële sector zelf twijfelt aan de gang van zaken rond de beursgang van Facebook en stelt een onderzoek in. De toezichthouder van de staat Massachusetts liet aan Amerikaanse media weten aangifte te hebben gedaan tegen Morgan Stanley.

De beursgang van Facebook was een van de grootste ooit. Het bedrijf van Mark Zuckerberg haalde ruim 16 miljard dollar op. Aanvankelijk werd het aandeel gewaardeerd op 25 tot 34 dollar. Vorige week dinsdag werd die bandbreedte echter door Morgan Stanley verhoogd naar een bedrag tussen de 34 en de 38 dollar. Na een hoopvol begin op vrijdag, verloor het aandeel op maandag al 11 procent in waarde. Ook technisch verliep de beursgang niet vlekkeloos. Door computerproblemen bij Nasdaq begon de handel een half uur te laat, en konden orders niet tijdig worden verwerkt. Ook deze kwestie zal worden onderzocht door beurswaakhond SEC, zo meldt Reuters.