Oekraïense official als handelaar betrapt

De secretaris-generaal van het Oekraïens olympische comité, Volodymyr Gerasjenko, is op non-actief gesteld. Die maatregel nam voorzitter en voormalige polsstokhoogspringer Sergei Bubka nadat Gerasjenko in een programma van de Britse televisiezender BBC was ontmaskerd als zwarthandelaar van toegangskaarten voor de Olympische Spelen in Londen.

De praktijken van Gerasjenko werden onthuld door een undercoverjournalist. Op beeld is vastgelegd dat de Oekraïener honderd kaarten aanbood voor een totaalwaarde van enkele duizenden Britse ponden. Hij wilde daarvoor cash betaald worden. Op grond van de Britse wet heeft Gerasjenko een criminele daad verricht waarop een maximale geldstraf van 25.000 euro staat.

In een verklaring meldde Gerasjenko dat hij de undercoverjournalist naar de mond had gepraat en nooit de intentie heeft gehad kaartjes te verkopen. Voorzitter Bubka, die ook deel uitmaakt van het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), nam daarmee geen genoegen. Hij onthief Gerasjenko voorlopig uit zijn functie en kondigde een onderzoek aan.

Volgens het persbureau AP hebben het IOC en het Amerikaanse olympisch comité USOC overeenstemming bereikt over een nieuwe verdeelsleutel voor het deel dat de Amerikanen ontvangen uit televisie- en sponsorgelden. In de jaren tachtig is afgesproken dat USOC tot 2040 20 procent van de sponsorgelden ontvang en 12,75 procent van de tv-rechten. Het gaat om enkele miljarden. Zonder in detail te treden meldt AP dat er na 2020 een lagere verdeling wordt gehanteerd.