Nominaties voor de Amsterdamprijs bekend

Kamerorkest Amsterdam Sinfonietta, theatermaker Eric de Vroedt en fotomuseum Foam zijn genomineerd voor de Amsterdamprijs 2012. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vanmiddag bekendgemaakt.

Er zijn negen genomineerden in drie categorieën. De Vroedt, Foam en het Amsterdam Sinfonietta maken kans op de prijs in de categorie ‘beste prestatie’. Voor de oeuvreprijs zijn toneelgezelschap DNA (De Nieuw Amsterdam), grafisch ontwerper Irma Boom en muzikante Corrie van Binsbergen genomineerd. Pianiste Daria van den Berck, kunstenaar Wafae Ahalouch el Keriasti en Podium Mozaïek maken kans op de stimuleringsprijs.

De Amsterdamprijs voor de Kunst is een prijs van het AFK waarin 18 afzonderlijke, kleinere prijzen zoals die tot 2002 bestonden (waaronder de Multatuliprijs, de Herman Gorterprijs, de H.N. Werkmanprijs en de Sandbergprijs) zijn gebundeld.

De jury, bestaande uit Jet de Ranitz (voorzitter), Margriet Schavemaker, Constant Meijers, Abdelkader Benali en Makira Mual, selecteert in elke categorie één winnaar, die in augustus op de Uitmarkt bekend zullen worden gemaakt. Het prijzengeld bedraagt 35.000 euro.

Eerder ontvingen het Bimhuis, gezelschap mugmetdegoudentand, DUS Architects, choreograaf Krisztina de Châtel, ontwerper Erik Kessels, zangeres Claron McFadden, muziekduo Pete Philly & Perquisite en theatermaker Adelheid Roosen de Amsterdamprijs.