Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Eerste vrouw’ Mirjam Sterk verlaat Tweede Kamer na verkiezingen

CDA kamerlid Mirjam Sterk tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, 22 mei 2012.
CDA kamerlid Mirjam Sterk tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, 22 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de aankomende parlementsverkiezingen .

Dat maakte zij vanavond bekend tijdens De Wereld Draait Door. Sterk liet weten dat het na tien jaar tijd is om “plaats te maken” binnen de partij.

Politiek redacteur Freek Staps laat weten dat Sterk nog niet weg hoefde, volgens de regels van de partij moet dat pas na twaalf jaar. Staps omschrijft het vertrekkende Tweede Kamerlid als een “sterke vrouw” die de nieuwe lijsttrekker van het CDA, Sybrand van Haersma Buma, de afgelopen jaren ondersteunde. Staps:

“Als eerste vrouw in de Kamer en tweede persoon van de partij in de Kamer was zij een goede hulp voor Buma, ze werkte op de achtergrond en loste daar de problemen en conflicten op. Zij werd eerder getipt als minister van Binnenlandse Zaken, maar uiteindelijk werd dat Liesbeth Spies.”

In een interview met Staps en Danielle Pinedo in NRC Handelsblad in december liet Sterk al doorschemeren wat haar visie van de toekomst was na het CDA. Sterk: “een bestuurlijke functie, binnen of buiten de politiek, daar zou ik mij ook goed bij voelen…” Op de vraag of zij teleurgesteld was dat niet zij maar Spies het ministerschap kreeg, reageerde ze rustig. Sterk:

“Vriendinnen lazen in de krant dat mijn naam genoemd werd voor het ministerschap. Ze vroegen: ‘Wat zou je doen als je gevraagd werd?’ Ik moest het antwoord schuldig blijven. Aan de ene kant is zo’n verzoek eervol, maar het is ook een belasting. We leven in een turbulente tijd en ik heb een belangrijke rol in de fractie. Daar komt bij dat ik een gezin met jonge kinderen heb. Ik wil graag tijd voor hen overhouden.”

Sterk vertelde Staps en Pinedo dat als het kabinet zou vallen, zoals dat eind april ook gebeurde, dat zij wel interesse had in een positie bij een maatschappelijke organisatie in het buitenland.

‘Sterk merkt dat haar gedachten al steeds vaker uitgaan naar een leven na de politiek. “Mijn hart ligt absoluut bij het CDA, maar ik weet ook dat het politieke leven eindig is. Ik ben langzamerhand toe aan een meer bestuurlijke functie.” Sterk voelt wel wat voor het buitenland, met Danny [haar man] en de kinderen. Een positie bij een maatschappelijke organisatie, of bij de media. Het bedrijfsleven spreekt haar niet aan.’