Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Merkel benadrukt opnieuw verzet tegen eurobonds

Caption: German Chancellor Angela Merkel arrives for an EU summit at the EU Council in Brussels, Wednesday, May 23, 2012. The leaders of the 27 countries that make up the European Union are to meet in Brussels Wednesday to try and find a way to keep the debt crisis in Europe from spiraling out of control and promote jobs and growth. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Caption: German Chancellor Angela Merkel arrives for an EU summit at the EU Council in Brussels, Wednesday, May 23, 2012. The leaders of the 27 countries that make up the European Union are to meet in Brussels Wednesday to try and find a way to keep the debt crisis in Europe from spiraling out of control and promote jobs and growth. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte bij aanvang van de EU-top in Brussel vanavond dat de uitgifte van eurobonds om de Europese economie te stimuleren geen optie is. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte vanavond voor aanvang van de informele EU-top in Brussel dat het uitgeven van zogeheten euro-obligaties, opnieuw voorgesteld door haar Franse collega Francois Hollande, geen oplossing is om de noodlijdende Europese economie te stimuleren.

Volgens Merkel druist de creatie en uitgifte van dergelijke obligaties tegen Europese verdragen in, meldt persbureau AFP. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de europgroep, Italiaanse premier Mario Monti en andere politiek leiders steunen Hollande.

Duitsland verzet zich al lange tijd tegen de invoering van de eurobonds omdat deze het land veel geld zullen gaan kosten. Het rentetarief van de nieuwe Europese schuldenpapieren zou boven de huidige rente kunnen komen te liggen van Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, waardoor het voor het land duurder zou kunnen worden om op de kapitaalmarkt te lenen. Alleen noodlijdende landen in de eurozone profiteren van de uitgifte omdat de rente lager is dan die op hun obligaties. Hierdoor zouden zij makkelijker kapitaal kunnen verkrijgen op de financiële markten.

Merkel liet vanavond weten dat zij eerder voorstander is van het vergroten van de “mobiliteit” op de arbeidsmarkt om daarmee de stijgende werkloosheid in de eurolanden te bestrijden en zo de economische groei te stimuleren. Daartoe zal zij vanavond ook andere “sociale projecten” voorstellen, al liet Merkel weten dat er tijdens het diner van de EU-leiders geen beslissingen genomen zullen worden.

Vanavond komen de regeringsleiders van de Europese Unie bijeen in Brussel voor een extra top over de economische situatie in Europa. Officieel dient het informeel diner als voorbereiding op een grote Europese top over economische groei en werkgelegenheid, maar officieus zullen vooral de problemen in de eurozone aan bod komen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers