Kruisjes zetten

Wees gewaarschuwd, beste lezer, uw columnist staat strak van de goedevoornemens-adrenaline. Ik tik dit stukje namelijk in een Airbnb.com-appartement in Lissabon en ben net in die fase van de vakantie beland dat elk etentje uitloopt op het maken van lijstjes van wat ik bij thuiskomst anders wil doen. Naast minder drinken en meer hardlopen, heb ik ook besloten een ander to-do-list-systeem te gebruiken.

Net als andere nerds ben ik namelijk gefascineerd door productiviteitsapps. Elke paar maanden is er wel een nieuw to-do-list-programma dat bloggers de hemel in prijzen. Zoals de gelikte maar peperdure Things app voor de Apple-gebruiker, het Berlijnse Wunderlist – dat actielijstjes in een decor van virtueel hout presenteert – en het zen-achtige Workflowy. Als een gesprek met een van m’n programmeursvrienden stokt, breng ik het gewoon op ‘productiviteitshacks’ en kunnen we er weer een uur tegenaan.

Ik vermoed omdat programmeurs een oneindige stroom nieuws over hun vakgebied moeten volgen: de twitteraccounts van hun helden, nicheblogs over programmeertalen en hits op Hacker News. Bovendien hebben ze naast al die afleiding hun projecten graag gestroomlijnd en als het ideale programma nog niet bestaat, zijn ze niet te beroerd om dat even te bouwen.

Een van de medeoprichters van Facebook wijdt er tegenwoordig zelfs zijn leven aan. In 2004 was het in de Harvard dorm room Dustin Moskovitz’ verantwoordelijkheid om de Facebook-servers draaiende te houden. Binnen vier jaar gaf hij leiding aan tweehonderd programmeurs. Hij merkte tijdens het opbouwen van Facebook dat veel tijd verloren ging aan het coördineren van projecten. Daarom begon Moskovitz in 2008 een nieuw bedrijf. Met Asana wil de 27-jarige miljardair een app maken die hetzelfde voor werk betekent als Facebook voor je sociale leven. Het motto? ‘We think of e-mail, in-person meetings and whiteboards as our competition’. Probeer het schitterende Asana eens stiekem uit met een groepje collega’s of medestudenten, tot dertig personen is het volledig in HTML5 gebouwde programma gratis.

Jammer alleen dat Asana haar gebruikers nog niet goed beloont. Zoals bij het wegstrepen van een papieren actiepunt, dat voelt heerlijk. Gelukkig stuitte ik in mijn vakantie op een technologie die Asana goed aanvult. Bedacht door Jerry Seinfeld en onder mijn aandacht gebracht door de jongen van wie ik het Airbnb-appartement huur. Het recept: bedenk welk klusje je elke dag moet doen. Zoals twintig minuten sprinten. Koop een kalender en kruis de dag aan als je het klusje daadwerkelijk gedaan hebt. Jouw adagium vanaf dat moment: don’t break the chain. Een dag zonder kruisje is een schande. Daar kan geen Facebook-genie tegenop.