kortkolom buitenland

‘Aanslag verijdeld op ex-president Colombia’

Buenos Aires. In een theater in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn gisteren explosieven gevonden die moesten ontploffen tijdens een bezoek van de Colombiaanse oud- president Alvaro Uribe. De vuurwerkbommen hadden schade en paniek kunnen veroorzaken, aldus de Argentijnse politie. De dader is onbekend. Als president trad Uribe met harde hand op tegen linkse rebellenbewegingen in Colombia, zoals de FARC. Een bom in Bogotá doodde vorige week Uribes minister van Binnenlandse Zaken en Justitie. (AP)

4.000 Libiërs willen in nieuw parlement

Tripoli. Voor de eerste parlementsverkiezingen in Libië hebben zich 4.000 kandidaten aangemeld, zo heeft de verkiezingscommissie gisteren bekendgemaakt. Het huidige Libische bestuur, de Nationale Overgangsraad, heeft bepaald dat de verkiezingen 19 juni worden gehouden, maar volgens de verkiezingscommissie staat dat nog niet vast. Eerst moet worden uitgezocht wanneer verkiezingsmateriaal over het hele land kan worden verspreid en moeten waarnemers worden getraind. De te kiezen Nationale Assemblee moet een grondwet opstellen. (Reuters)

Tunesië gaat Libische ex-premier uitleveren

Tunis. Tunesië heeft gisteren aangekondigd dat Al-Baghdadi al-Mahmoudi, een Libische oud-premier, in de komende weken aan Libië wordt uitgeleverd. Mahmoudi, de laatste premier van de Libische leider Gaddafi, werd in september opgepakt omdat hij illegaal Tunesië was binnengekomen op de vlucht naar Algerije. Zijn advocaten en internationale mensenrechtengroepen verzetten zich tegen zijn uitlevering omdat hij in Libië geen eerlijk proces zou krijgen. De uitlevering volgt op een bezoek van de Libische premier Abdurrahim al-Keib aan Tunis. (AP)

‘Honderd doden bij gevechten in O-Congo’

Kinshasa. Bij gevechten tussen Rwandese Hutu-rebellen en de Mai Mai-militie in Oost-Congo zijn vorige week ruim honderd doden gevallen, onder wie veel burgers. Dat heeft een lokale activist, Omar Kavota, gisteren gezegd. „Een week geleden viel de Mai Mai de FDLR aan, die wraak nam door iedereen die ze kon vinden aan te vallen”, zei Kavota. De Mai Mai deed vervolgens hetzelfde. In Oost- Congo zijn ook gevechten tussen het leger en troepen van generaal Bosco Ntaganda, gezocht door het Internationaal Strafhof. (AFP, Reuters)

Ambassadeur VS in Afghanistan stapt op

Washington. De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Ryan Crocker, legt in juli zijn functie om gezondheidsredenen neer. Hij zit pas in Kabul sinds vorige zomer. Het vertrek van de ervaren Crocker betekent een aderlating voor de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging in de regio. Eerder werd al bekend dat hun gezant in Pakistan, Cameron Munter, vertrekt. Ook de hoogste Amerikaanse militair in Afghanistan stapt later dit jaar op. Volgens Washington zijn de verschuivingen niet ongebruikelijk. (AP, BBC)

Tijgerstropers in India riskeren zelf de dood

New Delhi. Indiase stropers die het gemunt hebben op tijgers, olifanten of andere zeldzame wilde dieren, riskeren voortaan zelf te worden doodgeschoten als ze op heterdaad worden betrapt. De autoriteiten in de westelijke Indiase deelstaat Maharashtra hebben hiertoe opdracht gegeven aan het personeel van natuurgebieden. India herbergt naar schatting de helft van de nog in het wild levende tijgers in de wereld. (AP)