KNMI waarschuwt voor extreem weer - vanavond onweer en hagel

Beeld: screenshot Buienradar.nl

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer vanavond in de provincies Gelderland en Overijssel. Vooral in het oosten komen zware onweersbuien voor.

Voor die provincies heeft het KNMI code oranje afgegeven, welke tot 21.00 uur van kracht is. In de Achterhoek en Twente komen zware onweersbuien met hagel voor. Ook kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, waardoor wateroverlast kan ontstaan. In het midden van het land komen enkele buien voor, maar deze zijn minder actief.

In Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg is code geel van kracht. In deze provincies is tot ongeveer 22.00 uur kans op enkele zware onweersbuien met hagel en zware windstoten. In de rest van Nederland is niets aan de hand.

Een woordvoerder van weeronline.nl meldt woensdagavond aan persbureau Novum dat vooral in Gelderland, Overijssel en Utrecht heftige buien voorkomen:

“Plaatselijk valt in korte tijd twintig tot 25 millimeter neerslag. Dat is genoeg om straten blank te zetten. En er zitten hagelstenen van twee tot drie centimeter in doorsnee.”

Tijdens de buien daalt de temperatuur van ongeveer dertig graden naar zeventien tot achttien graden. Als de bui voorbij is kan het kwik oplopen tot ongeveer 24 graden.