Justitie: oplichting bij omroepen

Binnen- en buitenlandse tv-omroepen zijn mogelijk betrokken bij oplichting van Europese en Nederlandse filmfondsen. Dat blijkt uit dagvaardingen van justitie in het fraude- en corruptieonderzoek rond de filmmaker Rob Hof.

Justitie verdenkt de naar Nicaragua uitgeweken Nederlander onder meer van fraude bij aanvragen uit het MEDIA Programma van de Europese Commissie en het CoBO-fonds van de Nederlandse Publieke Omroep. Daarvan zouden ook de omroepen hebben geprofiteerd die de aanvragen ondertekenden.

Door op de aanvraagformulieren de bijdrage van de omroepen in de productiekosten kunstmatig op te voeren, werd meer subsidie verkregen. In werkelijkheid namen de omroepen niet deel, of voor een kleiner bedrag, aldus justitie.

Hierbij zouden de nu failliete Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Joodse Omroep betrokken zijn. Ook buitenlandse omroepen zouden geprofiteerd hebben, zoals ZDF en ARTE. Zij waren co-producent. Een tv-serie waarbij volgens justitie gefraudeerd is, is ‘Sporen uit het Oosten’ (Zilveren Nipkovschijf 2007).

Directeur Dominique van Ratingen van Media Desk Nederland, uitvoerder van het MEDIA Programma: „Ik denk dat dit een breder probleem is. We vermoeden vaker dat sprake is van creatief boekhouden, alleen is het lastig aan te tonen. We weten ook dat er ‘gaten’ zitten in aanvraagtrajecten, waardoor mogelijk ten onrechte subsidie wordt verkregen.” Jeanine Hage, directeur CoBO-fonds dat opbrengsten van auteursrechten verdeelt onder omroepen: „We wisten dat we het risico lopen dat er misbruik gemaakt wordt. We zijn er ook kien op. Maar het is lastig om er achter te komen als omroepen en producenten samenspannen.”

Te veel subsidie: pagina 32