Joaquim Rodriguez wint zeventiende etappe Giro

Name: 2012-05-23T134204Z_01_ROM503_RTRMDNP_3_CYCLING-GIRO.JPG Caption: The pack of riders climb during the 186km (116 miles) 17th stage of the Giro d'Italia from Falzes to Cortina d'Ampezzo May 23, 2012. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT CYCLING) Het wielerpeleton tijdens de zeventiende etappe van Falzes naar Cortina d'Ampezzo. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez heeft de zeventiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen.

Het is de tweede dagzeg van de drager van de roze trui. In Cortina d’Ampezzo bleef Rodriguez in de sprint van een kopgroep van zes man Ivan Basso (Liquigas) en Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) voor. Het verschil tussen Katusha-renner Rodriguez en Hesjedal in het klassement blijft een halve minuut. Basso is derde voor Michele Scarponi.

De zeventiende rit voerde de renners vanaf Falzes over 186 kilometer, met daarin twee bergen van de eerste en twee van de tweede categorie, naar Cortina d’Ampezzo. Daarmee was het de uitgelezen dag voor de klimmers om afstand te nemen in het klassement, schrijft persbureau Novum.

De etappe van vandaag. Foto screenshot GazzettaDe etappe van vandaag. Foto screenshot Gazzetta

De favorieten hielden het tempo in de belangrijke etappe dan ook vrijwel direct hoog. Vijf vluchters kreeg nog wel een beetje ruimte, maar op de derde klim van de dag werd het vijftal ingerekend. Daarna was het aan de favorieten om de koers te maken. Ondanks een gebrek aan demarrages werd het groepje vooraan steeds kleiner. Op de laatste col van de dag, de Passo Giau, bleven nog vier man over. Rodriguez, Hesjedal en Basso bleven samen met Domenico Pozzovivo over.

In de afdaling kwamen uit de achtergrond Rigoberto Uran (Sky) en Michele Scarponi (Lampre) terug zodat in de laatste vlakke kilometers zes renners aanspraak maakten op de dagzege. Scarponi ging de sprint te vroeg aan, maar katapulteerde Basso wel. Rodriguez, de beste sprinter van de groep, liet de ritzege echter niet meer glippen.

In de top van het klassement veranderde niets. De 25-jarige Uran neemt wel de leiding in het klassement voor beste jongere over. Er zijn nog vier ritten te rijden in de Giro. Morgen staat er een korte dalende rit op het programma, de twee dagen daarna wordt het hooggebergte weer opgezocht. Zondag wordt de Italiaanse koers afgesloten met een tijdrit door Milaan.

    • Hans Klis