Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Irakezen tentenkamp Ter Apel toch akkoord met vertrek

Bidden in het tentenkamp in Ter Apel. Beeld NOS

De ruim driehonderd asielzoekers die in een tentenkamp bij Ter Apel verblijven zijn bezig hun spullen in te pakken. Ze gaan alsnog akkoord met een aanbod tot opvang van minister Gerd Leers dat ze gisteren nog afwezen.

Op Radio 1 zei een woordvoerder van de Iraakse asielzoekers dat de bewoners van het Groningse kamp het aanbod van Leers accepteren. Die bood hen eerder onderdak aan tot in elk geval half juli, wanneer de minister van Asiel en Immigratie spreekt met zijn Irakese ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski over een terugkeer.

“Wij moeten ook water bij de wijn doen. We hebben de afgelopen weken steun in de politiek gekregen, die steun willen wij niet verliezen. Het protest is vreedzaam en dat moet zo blijven. Wij willen bewijzen dat wij mee willen werken aan een oplossing. Met onze actie hebben we bereikt wat we wilden. Iedereen weet nu wat het probleem van de Irakezen is.” - woordvoerder Irakezen Ter Apel.

In het kamp zitten ook asielzoekers uit Somalië, zij blijven waar ze zitten en gaan vooralsnog niet in op het aanbod. De Irakezen laten weten niet voor problemen te willen zorgen tussen Nederland en Irak en mee te willen werken aan een oplossing. Woordvoerder Shafiq al-Shafiq zei gisteren al dat terugkeer naar land van herkomst een optie is zolang tot die tijd maar onderdak geboden wordt.