Irakese asielzoekers weigeren tijdelijke opvang

De asielzoekers vrezen voor hun leven als ze terug moeten naar Irak.

De ruim driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp bij Ter Apel verblijven, weigeren het tijdelijke onderdak die ze van demissionair minister Leers (Asiel, CDA) aangeboden hebben gekregen. Bij ontruiming van het kamp stappen ze naar de rechter.

De Irakezen vrezen volgens hun woordvoerder voor hun leven als ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Leers, die gisteren sprak met drie Irakezen, zou hun geen enkele opening hebben geboden. Hij kon ook niets toezeggen over de veiligheid na terugkeer naar Irak. „Ons heldere, duidelijke antwoord is: nee”, aldus de zegsman.

Leers wilde de groep asielzoekers tot half juni onderdak aanbieden. Dan spreekt hij met zijn Irakese ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski over een terugkeer naar Irak.

Duski heeft Leers eerder laten weten dat Nederland niet het enige land is dat Irakezen terugstuurt, maar dat het wel zorgvuldig moet gebeuren omdat ze in hun thuisland vaak problemen krijgen bij het vinden van werk, en ook op psychisch en sociaal gebied.

Nu Duski op 15 juni naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp in Ter Apel onnodig geworden. Het onderdak dat Leers de uitgeprocedeerde asielzoekers biedt, is „gericht op terugkeer” en dat stuit op tegenstand van de betreffende asielzoekers. Novum