Informele EU-top in Brussel - Spanje doet noodoproep voor steun

De Spaanse premier Rajoy ging vanmiddag op bezoek bij de Franse president Hollande. Foto Reuters / Philippe Wojazer

Spanje heeft dringend meer financiële armslag nodig en kan de huidige hoge renteniveaus niet veel langer meer aan. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vanmiddag gezegd. Vanavond vindt in Brussel een informele top van EU-regeringsleiders plaats.

Rajoy, die op bezoek was bij de nieuwe Franse president Hollande, wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn opkoopprogramma van staatsleningen uit perifere eurolanden weer leven inblaast om de Spaanse kapitaalrente omlaag te brengen. De ECB is in december met dit opkoopprogramma gestopt nadat duizend miljard euro tegen lage rentes aan de Europese banken beschikbaar was gesteld.

EU-leiders praten vanavond over euro-obligaties

De oproep van Rajoy komt voordat de regeringsleiders van de Europese Unie vanavond in Brussel bij elkaar komen voor een extra top over de economische situatie in Europa. Officieel dient het informeel diner als voorbereiding op een grote Europese top over economische groei en werkgelegenheid, maar officieus zullen vooral de problemen in de eurozone aan bod komen.

Zo zal de nieuwe Franse president Hollande de invoering van euro-obligaties ter financiering van de Europese schuld willen bespreken. Daarbij gooien de eurolanden hun schulden bij elkaar om vervolgens gezamenlijke schuldenpapieren te plaatsen, waarmee landen zoals Spanje tegen een lagere rente geld kunnen lenen.

Ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de europgroep, Mario Monti en vele andere steunen Hollande. Duitsland heeft zich altijd verzet tegen de invoering van euro-obligaties, omdat alleen de noodlijdende landen van deze maatregel profiteren. Tegen de Duitse radiozender NDR liet de Duitse minister van Financiën Schäuble vandaag nog weten dat eurobonds geen oplossing zijn. Schäuble:

“Gemeenschappelijke Europese staatsobligaties zijn geen goede uitweg uit de schuldencrisis. In plaats van om euro-obligaties te vragen, moeten de schuldenlanden hun tekorten reduceren en structurele hervormingen doorvoeren.”

‘Eurotop is diplomatieke massage’

Rajoy gaat er echter niet vanuit dat de EU-landen hier vanavond een beslissing over zullen nemen. De top van vanavond is sowieso bedoeld als een voorbereidende top, waarbij géén besluiten zullen worden genomen, schrijft correspondent Caroline de Gruijter vandaag in NRC Handelsblad. De Gruijter:

“Eind juni houden de regeringsleiders een top waarop ze maatregelen bekendmaken om de economische groei aan te zwengelen. Hollande heeft daar uitgesproken ideeën over. Na twee jaar begrotingsdiscipline, gedicteerd door Duitsland en de ECB, wil hij een Groeipact. Hollandes komst bezegelt een accentverschuiving in de Europese crisisbestrijding die toch al aan de gang was. Daarom bedacht Van Rompuy voor vanavond een ‘voorbereidende’ top, waarop géén besluiten worden genomen. Zie het als diplomatieke massage – om Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te helpen een nieuwe balans te vinden in Europa.”