Homohuwelijk nog niet geaccepteerd in VS, maar wel in de comics

De cover van 'Astonishing X-Men #51' waar op superheld Northstar, Jean-Paul Beaubier, trouwt met zijn geliefde Kyle Jinadu. Foto Marvel Comics

Het homohuwelijk krijgt in de Verenigde Staten steeds meer voet aan de grond. Dat is te merken aan de veranderende houding van de politiek tegenover homoseksualiteit, maar is misschien het best te duiden aan het feit dat de verbintenis nu ook doorgedrongen is naar de populaire stripboeken, de comics.

Zo kondigde uitgever Marvel Comics gisteren aan dat karakter Jean-Paul Beaubier, a.k.a. Northstar, uit de X-Men boeken deze zomer in het huwelijksbootje treedt met zijn geliefde. De timing van de aankondiging komt dagen nadat president Obama zich voor het homohuwelijk uitsprak. Zijn mededeling zorgde voor veel controverse in de Verenigde Staten, vooral bij de christelijke aanhangers van Obama.

Het nieuws van het huwelijk van Northstar werd gisteren besproken bij de vrouwen van The View:

Primeur voor Archie Comics

De grote concurrent van Marvel, DC Comics, kondigde eveneens aan dat een van haar meest bekende stripfiguren uit de kast zal komen. De vraag is wie? Superman, Batman of de in Europa wat minder bekende Wonder Woman? Eerder scheen DC al de schijnwerpers op homoseksualiteit in de stripserie The Authority (wiki) waar op Superman en Batman geïnspireerde karakters (Apollo en Midnighter) samenleefden.

Toch leiden DC en Marvel niet in het belichten van het in Amerika zeer actuele homohuwelijk. Vorig jaar was de primeur voor Archie Comics, wat volgens stripblog Newsarama zorgde voor meer aandacht voor het stripboek en een stijging in de verkoop. Archie-directeur Jon Goldwater verwelkomt de beslissingen van DC en Marvel om de maatschappelijk relevante kwestie te belichten in hun boeken. Goldwater:

“We zijn blij dat [zij] eindelijk beginnen de diverse wereld om ons heen te omarmen. Als bedrijf leidde Archie Comics de strijd als het gaat om te laten zien dat het homohuwelijk deel uit maakt van het dagelijkse leven om ons heen.”

Homohuwelijk in comics, stunt?

De timing van de aankondigingen van Marvel en DC is frappant, al zet Newsarama daar vraagtekens bij. Amerikaanse comics bespreken namelijk sinds jaar en dag sociale problemen. Neem bijvoorbeeld de verhaallijn over het aan drugs verslaafde hulpje van held Green Arrow of het feit dat de X-Men grotendeels gaat over raciale haat in Amerika (het bestaan van ‘normale mensen’ en ‘abnormale mensen’ met superkrachten door een genmutatie). Het bespreken van het homohuwelijk lijkt hiermee eerder een natuurlijke toevoeging aan het palet van verhalen dat schrijvers en tekenaars vertellen dan een stunt.

Schrijver Scott Lobdell, die twintig jaar geleden de binnenkort getrouwde Northstar uit de kast schreef, spreekt in een reactie zijn hoop uit dat over twintig jaar een homohuwelijk van karakters niet meer voor ophef zorgen in de pers. Lobdell:

“Twintig jaar geleden toen hij [Northstar] uit de kast kwam, hadden alle kranten het daarover. Twintig jaar later weer, nu hij gaat trouwen. Laten we hopen dat over nog eens twintig jaar homoseksuele karakters geen nieuws meer zijn, maar zo normaal gevonden worden als capes en maskers.”