Griekse banken krijgen kapitaalinjectie van 18 miljard euro

Beeld Cagle Cartoons / Christo Komarnitski

De vier grootste banken van Griekenland krijgen een kapitaalinjectie van in totaal 18 miljard euro, meldt persbureau AP. Het Griekse Financiële Stabiliteits Fonds keurde de kapitaalinjectie vandaag goed. De Nationale Bank krijgt met 6,9 miljard het meeste geld.

Met de kapitaalinjectie kunnen de banken hun reserves weer aanvullen. De kapitaalinjectie wordt verdeeld tussen de Griekse Nationale Bank, de Eurobank, de Alpha Bank en de Bank van Piraeus. De 18 miljard maakt onderdeel uit van de 50 miljard euro die Griekse banken zouden krijgen om hun te kunnen voldoen aan hun betalingsverplichtingen en het land niet over de kop te laten gaan.

Een anonieme bron van het Griekse Financiële Stabiliteits Fonds vertelde aan AP dat de Nationale Bank met €6.9 miljard het meeste geld krijgt. Daarna volgt de Piraeus Bank met €5 miljard, de Eurobank krijgt €4.2 miljard. De Alpha Bank krijgt met €1.9 miljard het minst.

Kapitaalinjectie onderdeel van noodsteun aan Griekenland

Dat herkapitalisatieplan hoort bij het tweede pakket noodsteun van 130 miljard euro die Griekenland eind februari kreeg van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds na het doorvoeren van de benodigde bezuinigingsmaatregelen.

De Griekse banken lijden grote verliezen door de afwaarderingen van hun staatsobligaties. Daar komt nog bij dat veel Grieken lijken te anticiperen op een vertrek uit de eurozone. Vorige week werd zevenhonderd miljoen euro van Griekse bankrekeningen gehaald. De president van de centrale bank, George Provopoulos, zou toen president Papoulias hebben ingelicht over de dreigende bankrun, meldden verschillende media.

Griekenland zegt de komende jaren ruim 170 miljard euro aan noodfondsen te ontvangen van het IMF en de eurozone. In dat bedrag zit nog geld van de eerste tranche die het land in 2010 kreeg toegewezen en het geld uit de nieuwe noodlening van 130 miljard euro.