Cruciaal overleg toekomst vakbonden - FNV Bouw tegen splitsing

Voorzitter van FNV Bouw John Kerstens wil graag dat de FNV-bonden bij elkaar blijven. Foto Hollandse Hoogte / Piet den Blanken

FNV Bouw vindt dat de bonden binnen de vakcentrale bij elkaar moeten blijven en moeten doorgaan met de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging. Dat heeft voorzitter Johan Kerstens gezegd in een interview met BNR Nieuwsradio.

Kerstens deed de uitspraak vlak voor de belangrijke federatieraad die om 15.00 uur begon op het hoofdkantoor van de vakcentrale. Daar zijn sinds vanmiddag de negentien aangesloten FNV-bonden bijeen om te praten over de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging en of deze door kan gaan.

In het persbericht op de site van FNV Bouw zegt Kerstens:

“Iedereen heeft er belang bij dat de vakbond dichter bij de mensen komt. De grote bonden ook. Met goede wil en creativiteit zijn er genoeg oplossingen voor alle denkbare problemen mogelijk.”

Kerstens zei tegen persbureau Novum dat het alle kanten op kan gaan tijdens de raad. Ook zei hij: “Een beter alternatief is er niet om een toekomstbestendige vakbond te worden.”

FNV-bonden wijzen voorstellen nieuwe vakbeweging af

De FNV verkeert al een jaar in een crisis. Rond het afsluiten van het pensioenakkoord in juni vorig jaar bleken de bonden het niet eens over de te varen koers. De vakcentrale onder leiding van Agnes Jongerius kwam hierbij tegenover de twee grote bonden te staan, Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten.

Gisteren wees het merendeel van de FNV-bonden de voorstellen van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging af. Vandaag wordt mogelijk besloten tot een ultieme lijmpoging tussen de bonden, maar de kans daarop is volgens betrokkenen klein.

Conflict binnen FNV over machtsverdeling Nieuwe Vakbeweging

Binnen de FNV is een nieuw conflict ontstaan tussen de twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, en de zestien kleinere bonden. Het conflict gaat over de vraag wie het in de top van de nieuwe vakbeweging, die op 23 juni zou moeten worden opgericht, voor het zeggen krijgt. Ook is er verschil van mening over wie bepaalt wat er gebeurt met de miljoenen aan contributiegelden die de FNV jaarlijks incasseert.

    • Judith Laanen