FNV-bonden gaan verder met oprichting Nieuwe Vakcentrale

De nieuwe vakbond is te vinden op de site devakbeweging.nu

Binnen de FNV wordt verder gewerkt aan de oprichting van De Nieuwe Vakcentrale. Geen van de FNV-bonden stapt eruit.

Dat laat een woordvoerder van FNV Vakcentrale tegenover persbureau Novum weten over de uitkomst van de vandaag ingelaste federatieraad.

“Het was dus geen D-Day, zoals media meldden. We gaan verder waar we mee bezig waren.”

De FNV verkeert al een jaar in een crisis. Rond het afsluiten van het pensioenakkoord in juni vorig jaar bleken de bonden het niet eens over de te varen koers. De vakcentrale onder leiding van Agnes Jongerius kwam hierbij tegenover de twee grote bonden te staan, Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten. In december kwamen de bonden in een principeakkoord overeen om de FNV op te heffen en op te gaan in een nieuwe vakbeweging.

Oud-staatssecretaris en PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma werkt sindsdien aan de verdere uitwerking daarvan. Plan is om de vakbeweging op te delen in kleinere herkenbare onderdelen. De voorzitter moet door de leden gekozen worden. Gisteren wees het merendeel van de FNV-bonden nog de voorstellen van Klijnsma voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging af.

De afgelopen dagen ageerden de kleine bonden in de media tegen de bijdrage in de algemene pot, waar vooral de grote bonden van gaan profiteren. De grote bonden lijken bij nader inzien tegen de opsplitsing in kleinere herkenbare eenheden uit angst dat zij minder macht zullen krijgen, schrijft Novum.

In de afgelopen weken ging Klijnsma de bonden langs met haar plannen, in voorbereiding op het oprichtingscongres van 23 juni. “De komende dagen gaan we verder praten over de plannen en waar nodig toevoegingen of aanpassingen doen”, aldus de woordvoerder.

Binnen de FNV ontstond hierover een nieuw conflict tussen de twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, en de zestien kleinere bonden. Het conflict gaat over de vraag wie het in de top van de nieuwe vakbeweging voor het zeggen krijgt. Ook is er verschil van mening over wie bepaalt wat er gebeurt met de miljoenen aan contributiegelden die de FNV jaarlijks incasseert.