Espresso met Oscar Dijkhoff

Voormalig GroenLinks-Statenlid Oscar Dijkhoff heeft zich bekendgemaakt als afgewezen kandidaat lijsttrekker. ‘Ik ben net als Tofik Dibi ongeschikt bevonden,’ zegt Dijkhoff. ‘Maar hij mag van het partijbestuur wel meedoen aan het lijsttrekkersreferendum.’

Screenshot uit YouTube-video waarin GroenLinks-kandidaten voor Provinciale Statenverkiezingen zich presenteren.

Afgewezen

Voormalig GroenLinks-Statenlid Oscar Dijkhoff heeft zich bekendgemaakt als afgewezen kandidaat lijsttrekker. ‘Ik ben net als Tofik Dibi ongeschikt bevonden,’ zegt Dijkhoff. ‘Maar hij mag van het partijbestuur wel meedoen aan het lijsttrekkersreferendum.’ Heeft hij daar een verklaring voor? ‘Kennelijk mogen ongeschikte kandidaten van GroenLinks alleen meedoen als zij in staat zijn om een controverse te veroorzaken in de media,’ antwoordt Dijkhoff. ‘En als ze hun stropdas op de grond gooien.’ De afgewezen kandidaat lijsttrekker neemt een slokje espresso. ‘Nou, dat kan ik ook,’ zegt hij. ‘Vraag maar aan mijn vrouw!’ Klopt het dat hij alleen een afwijzend telefoontje heeft ontvangen van de kandidatencommissie? Dijkhoff knikt. ‘De commissie is tot dit besluit gekomen zonder me te hebben uitgenodigd voor een gesprek,’ zegt hij. ‘En aan de telefoon had ik niet eens de tijd om BAM te zeggen.’

Naast Oscar Dijkhoff, Jolande Sap en Tofik Dibi heeft nog iemand gesolliciteerd voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Maar wie dat is, is nog onbekend. Ingewijden zeggen dat het gaat om iemand die helemaal geen lijsttrekker wilde worden: het kandidatenformulier zou verkeerd zijn ingevuld. ‘Het is mijn zoontje,’ zegt Dijkhoff. ‘Hij kan al BAM zeggen en weet hoe de muis van de computer werkt.’ De afgewezen kandidaat lijsttrekker neemt nog een slokje espresso. ‘Dus alleen een jongetje van vier en ik mogen niet meedoen aan het lijsttrekkersreferendum,’ zegt hij. ‘Maar ik ben niet verrast, ik draai al een tijdje mee. Zo lopen de dingen bij GroenLinks.’

    • Ernest van der Kwast