Egyptische agent gedood in Kairo - ‘verkiezingsdag verder rustig’

Bij de stemlokalen in Egypte stonden vanochtend lange rijen. Foto Reuters / Ammar Awad

Een politieagent is vanochtend voor een stemlokaal in Kairo doodgeschoten bij een vuurgevecht tussen aanhangers van twee presidentskandidaten. Het is volgens persbureau AFP het eerste grote incident op de tot nu toe rustig verlopen verkiezingsdag in Egypte.

De agent patrouilleerde volgens een bron van AFP bij een stemlokaal in het noordoosten van Kairo toen er een vuurgevecht zou zijn uitgebroken tussen aanhangers van twee presidentskandidaten. De precieze toedracht van het incident is nog onduidelijk, maar de agent zou in zijn buik zijn geraakt en direct aan zijn verwondingen zijn bezweken. Ook raakte bij de schietpartij een omstander gewond aan zijn been.

Het schietincident in Kairo is het eerste serieuze incident op een verkiezingsdag die tot nu toe rustig en ordelijk lijkt te verlopen. Sinds acht uur vanochtend mogen de vijftig miljoen stemgerechtigde Egyptenaren naar de stembus om een opvolger te kiezen van de vorig jaar opgestapte Hosni Mubarak. Het zijn de eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het land. Bij de stemlokalen staan al de hele dag lange rijen, wat de hoop op een goed opkomstpercentage doet groeien.

Vier serieuze kanshebbers, waarschijnlijk tweede ronde

Bij de presidentsverkiezingen van vandaag en morgen zijn vier kandidaten favoriet. De twee koplopers in de peilingen zijn voormalig secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Moussa en oud-premier van Mubarak Ahmed Shafiq. Twee fundamentalistische kandidaten uit het kamp van de Moslimbroederschap, Abdel Moneim Aboul Fotouh en Mohammed Morsi, gooien mogelijk ook hoge ogen.

De verwachting is dat geen van de kandidaten de benodigde meerderheid zal behalen, waardoor er een tweede ronde nodig zal zijn. Die zal op 16 en 17 juni worden gehouden. Op 1 juli zal het leger dan formeel de macht overdragen aan de nieuwe leider. Of het leger na de verkiezingen ook echt afstand wil doen van de macht, zoals beloofd, valt nog af te wachten. Waarnemers verwachten dat de invloed van het leger groot zal blijven.