In beeld

Egypte kiest nieuwe president

Egyptenaren brengen vandaag en morgen hun stem uit in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het zijn de eerste sinds de val van Hosni Mubarak vorig jaar februari. Het lijkt vooral een strijd te worden tussen seculiere oud-gedienden van het Mubarak-regime en de islamisten van de Moslimbroederschap. Vooralsnog lijken de verkiezingen rustig te verlopen ondanks enkele incidenten en de dood van een politieagent bij een ruzie tussen aanhangers van verschillende kandidaten.
Een jongen kijkt uit een raam dat beplakt is met posters van kandidaat Abdel Moneim Abol Fotouh. Suhaib Salem / Reuters
Egyptische soldaten houden de wacht terwijl honderden burgers in de rij staan om te stemmen in Kairo. De Opperste Militaire Raad heeft aangegeven op 1 juli de macht over te dragen aan de nieuwe president. Of het leger na de verkiezingen ook echt afstand wil doen van de macht, valt nog te bezien. Amr Nabil / AP
Vrouwen in de rij om te stemmen in Kairo. In andere plekken in Egypte is de opkomst niet overal hoog. Zo hebben om 15.41 uur Nederlandse tijd pas vijftig van de 1.500 stemgerechtigden in het woestijngebied rond de Dakhla-oase gestemd. In dit gebied is sinds twee weken het water afgesloten en de bewoners gaan liever op zoek naar water dan uren in de rij staan. Mohammed Salem / Reuters
Mannen stemmen in de Koptische wijk Mensheit Nasser in Kairo. Marco Longari / AFP
Egyptische nonnen in de rij bij een stembureau in Kairo. De Koptische bevolking maakt zo'n tien procent op van de totale bevolking van tachtig miljoen. Khaled Desouki / AFP
Een Egyptische vrouw brengt haar stem uit in Kairo. De uitkomst van de strijd tussen islamistische en seculiere kandidaten heeft mogelijk grote gevolgen voor de richting van de binnen- en buitenlandpolitiek van Egypte. Mahmud Hams / AFP
Egyptische mannen in de rij bij een stembureau in Kairo. Mogelijk gooien twee fundamentalistische kandidaten uit het kamp van de Moslimbroederschap, Abdel Moneim Aboul Fotouh en Mohammed Morsi, hoge ogen. Zij leiden dan niet in de peilingen maar verwacht wordt dat zij veel stemmen binnen zullen halen. Marco Longari / AFP
Een marinier houdt de wacht bij een stembureau in Alexandrië. Khalil Hamra / AP
Bij de presidentsverkiezingen van vandaag en morgen zijn vier kandidaten favoriet. De twee koplopers in de peilingen zijn voormalig secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Moussa en oud-premier van Mubarak Ahmed Shafiq. Suhaib Salem / Reuters
Egyptenaren in een stembureau in de hoofdstad kiezen een nieuwe president in de eerste presidentsverkiezingen na de val van Hosni Mubarak in februari vorig jaar. Ammar Awad / Reuters
Een vrouw bij een stembureau in Kairo toont haar met inkt bevlekte vinger, hieraan is te zien dat zij vandaag gestemd heeft. Ammar Awad / Reuters