Een ondraaglijke zoete babywalm

What to Expect When You’re Expecting. Regie: Kirk Jones. Met: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Dennis Quaid, Chris Rock. In: 105 bioscopen.

Poepluiers, uitslag, gevoelige tepels, intense vermoeidheid, maar ook levensvervulling, groot geluk en ‘the glow’. De kinderkrijgkomedie What to Expect When You’re Expecting probeert zowel de negatieve als positieve kanten van ouderschap aan bod te laten komen. Erg genuanceerd is de film daarbij niet. Eén personage mag in één scène eventjes razen over de ellendige aspecten van zwangerschap („pregnancy sucks”), maar als ze eenmaal haar baby in haar armen houdt, is ze helemaal om.

Hollywood houdt traditionele familiewaarden hoog in het vaandel, maar deze film maakt het wel heel bont. De zoete walm die vanzelf al om baby’s hangt, wordt hier ondraaglijk. Kinderen verrijken je leven, punt uit. Moederschap is heilig. Als je ze zelf niet kan krijgen, zoals het door Jennifer Lopez gespeelde personage, adopteer je ze. En als je een miskraam krijgt, volgt er vast nog wel een kans op geluk.

Alle aspecten van zwanger- en moederschap worden keurig verdeeld over vijf koppels. Ze zijn ontleend aan het boek van Heidi Murkoff, dat in Nederland is uitgebracht als In Verwachting. Wat Kun Je Verwachten? De film mikt constant op de gemakkelijke lach, met misselijke vrouwen, zwakke blazen en weifelende mannen. Een kwestie die de makers eigenlijk weg wilden moffelen, steekt ironisch genoeg extra sterk de kop op: alle aanstaande ouders zijn onuitstaanbare narcisten.

    • André Waardenburg