‘Een druiper, daar ging mijn carrière’

Tattookoning Henk Schiffmacher (60) raadt Den Haag dringend aan Apocalypse Now te zien.

Foto Dijkstra

„Zo’n vijfendertig jaar geleden reisde ik door het oerwoud van de Filippijnen. Er werd daar een Amerikaanse film opgenomen en ze vroegen mij om mee te spelen. Het ging om een soldatenrol in een film met helikopters en boten, dus dat leek me wel wat.

„Maar juist op dat moment werd ik helaas slachtoffer van de seksuele revolutie. Ik had te veel vrije seks gehad, zoals dat ging in die tijd, en moest naar een dokter in de stad om me te laten behandelen aan een druiper. Daar ging mijn filmcarrière.

„Pas veel later en terug in Nederland realiseerde ik me dat het niet om zomaar een film ging, maar om Apocalypse Now, de beroemde film van Francis Ford Coppola. Ik zag die film in de bioscoop en kijk hem sindsdien jaarlijks. Het is een van de indrukwekkendste films die ik ooit gezien heb, en niet alleen omdat ik er zelf een rol in had kunnen hebben.

„Het is precies het soort film waar ik van houd. Niet al te veel romantisch gezever en veel actie. Bij de meeste films lukt het me niet om stil te blijven zitten, maar bij Apocalypse Now wel. De beste scène vind ik die waarin kolonel Walter E. Kurtz, gespeeld door Marlon Brando, een toespraak houdt over de horror van de oorlog. Dat hijgende gefluister, geweldig!

Apocalypse Now vertelt bovendien een mooie levensles: stiff cock no brains. Als je meedoet met een oorlog, kun je geen conventies gebruiken. Daar had ik daarvoor nog nooit zo over nagedacht. Het blijft een actuele les natuurlijk. Politici in Den Haag sturen mensen naar oorlogen, maar als die militairen vervolgens geweld gebruiken worden ze op het matje geroepen. Bijvoorbeeld in het geval van Erik O., de marinier die vervolgd werd na een schietincident in Irak. Op die manier kweek je Karremansen, militairen die niets meer durven. Als je je handen niet vuil wilt maken, moet je je ook niet met zo’n oorlog bemoeien vind ik. Iemand als Hans van Baalen van de VVD had Apocalypse Now zeker moeten zien. En de politici van GroenLinks raad ik deze film ook zeker aan.”