Directeur Bredase woningcorporatie verdacht van fraude

De directeur van de Bredase woningcorporatie Laurentius is aangehouden in verband met een strafrechtelijk onderzoek wegens fraude. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vandaag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Justitie begon een onderzoek tegen Walter V. nadat bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties (MIW) meldingen waren binnengekomen. De raad van commissarissen heeft V. per direct geschorst. Op korte termijn wordt een interim-bestuurder aangesteld, meldt Spies.

Raad van commissarissen ‘volledig verrast’

Op de website van Laurentius stelt de raad van commissarissen “volledig verrast” te zijn.

“Wat er precies onderzocht wordt, is voor ons op dit moment niet bekend. In het kader van dit onderzoek is onze directeur-bestuurder aangehouden voor verhoor. Wij zijn door deze gang van zaken volkomen verrast.

Gezien deze situatie kunnen wij als raad van commissarissen niet anders besluiten dan de directeur-bestuurder te schorsen zolang het onderzoek duurt. Wij hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over de uitkomst van dit onderzoek en beraden ons op de ontstane situatie.”

Laurentius vorige maand onder extern toezicht geplaatst

Laurentius werd vorige maand onder extern toezicht gesteld omdat de woningcorporatie met financiële problemen kampt. Spies betwijfelde of het bestuur en het interne toezicht wel in staat zijn het beleid te wijzigen.

Volgens de raad van commissarissen staat het fraudeonderzoek los van het verscherpt toezicht. Het onderzoek zou zicht richten op een vastgoedondernemer met wie Laurentius enkele nieuwbouwprojecten heeft ontwikkeld. De NOS meldt op basis van betrokkenen dat de directeur zou hebben geprofiteerd van deze transacties.

De corporatie heeft ongeveer negenduizend woningen in en rond Breda.