Dikke klodders verf op de edele delen van Zuma

A painting entitled "The Spear" by South African artists Brett Murray is displayed at The Goodman Gallery in Johannesburg on May 18, 2012. The Acrylic on canvas painting featuring President Jacob Zuma with his penis hanging out of his trousers is on dispaly at the exhibition entitled "Hail to the thief II". AFP PHOTO / Alexander Joe AFP

Een schilderij dat spot met president Zuma van Zuid-Afrika is besmeurd met verf.

Een omstreden kunstwerk waarop de Zuid-Afrikaanse president Zuma is afgebeeld met zijn edele delen uit de broek is gisteren in een galerie in Johannesburg onherstelbaar beschadigd.

Een witte man, die hoogleraar aan de universiteit zou zijn, en een jonge zwarte jongen besmeurden het doek ‘De Speer’ van kunstenaar Brett Murray kort na elkaar met achtereenvolgens rode en zwarte verf. De twee zouden elkaar niet kennen.

Hun actie is geregistreerd door de lokale zender eNews. De beelden brachten een tweede schok: de witte man wordt met alle egards behandeld, terwijl de zwarte jongen door een bewaker met grof geweld tegen de grond wordt gewerkt.

Op het moment dat het schilderij vernield werd, diende in Johannesburg een zaak die het regerende ANC had aangespannen tegen de galerie en een krant die het werk had afgedrukt. De partij noemde het schilderij „vulgair”, „respectloos” en „racistisch” en wilde het verwijderd zien.

Dat heeft de prestigieuze Goodman Gallery na de besmeuring alsnog gedaan. De kunstenaar, die met zijn tentoonstelling ‘Hail to the Thief II’ zegt machtsmisbruik te veroordelen, heeft nog niet gereageerd. NRC

Bekijk het filmpje van de besmeuring op nrc.nl