Dertig en het leven moe

Le feu follet Regie: Louis Malle

dvd speelfilm ****

Net als het vorige week uitgekomen Oslo, August 31th van Joachim Trier baseerde Louis Malle zich voor Le feu follet (1963) op het gelijknamige boek van Pierre Drieu La Rochelle uit 1931, helaas slecht via de import te krijgen.

Malle was sinds zijn debuut met Ascenseur pour l’échafaud (1958) zeer succesvol en had sindsdien al drie andere films gemaakt. Hij was in 1963 net dertig geworden en de wereld lag aan zijn voeten, maar toch zat hij in een existentiële crisis. Lag het beste deel van zijn leven al niet achter hem? Een vriend gaf hem toen Le feu follet, dat hij besloot meteen te verfilmen. Malle vereenzelvigde zich met de hoofdpersoon die met de gedachte speelt zelfmoord te plegen; sombere gedachtes die Malle herkende. Hij gebruikte het maken van de film om zijn eigen demonen uit te bannen.

Maurice Ronet, die eerder de hoofdrol had in Ascenseur, speelt schrijver Alain Leroy, een ex-alcoholicus die zich heeft voorgenomen op 23 juli uit het leven te stappen. Voordat het zover is, bezoekt hij nog een aantal vrienden met wie hij vroeger feestte en plezier had in Parijs. Alain voelt zich nergens meer echt thuis en ziet ook geen enkel toekomstperspectief. Terwijl hij in een kliniek zat, conformeerden sommige van zijn vrienden zich. Ze sloten compromissen, gingen zich hechten aan hun bourgeois-bestaan of vluchtten in drugs. Alain blijft alleen achter en staat overal buiten. Hij is een eenzame ziel, verloren in de wereld en niet in staat om liefde te geven of ontvangen. Malle toont zijn wanhopige zoektocht naar de zin van het bestaan met veel mededogen, maar zonder vals sentiment. Precies zoals Joachim Trier dat doet in Oslo, August 31th, maar dan in kleur en in een andere stad.