Coalitie van vijf verlaagt btw op kunstobjecten

Na de btw op kaartjes voor podiumkunsten gaat ook de btw op kunstvoorwerpen omlaag. Dat bevestigen bronnen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het zogenoemde Lenteakkoord over de nieuwe begroting. De maatregel zou ruim 40 miljoen euro kosten, bovenop de 45 miljoen die uitgetrokken was voor de podiumkunsten.

De vijf partijen die bij het akkoord betrokken zijn (CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks) spraken in eerste instantie alleen af om de verhoogde btw terug te draaien voor theater- en concertkaartjes en niet voor beeldende kunst. Dat leidde tot woede bij galeriehouders en kunstenaars.

De podiumkunsten kwamen er vorig jaar ook al beter af, toen besloten werd de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes uit te stellen tot 1 juli 2011, terwijl die op kunstvoorwerpen inging per 1 januari 2011. De beeldende kunst hing zelfs nog een tweede btw-verhoging boven het hoofd, omdat het algemene btw-tarief vanaf 1 oktober omhoog gaat van 19 naar 21 procent.

Het terugdraaien van de btw voor kunstvoorwerpen zou het werk zijn van D66. Tweede Kamerlid Boris van der Ham, woordvoerder cultuur, zei toen de onderhandelingen nog in volle gang waren al dat zijn partij rekening hield met deze wens van de kunstsector.

Galeriehouders en beeldend kunstenaars voerden de afgelopen weken actie tegen hun achtergestelde positie. De actiegroep Schuilen in het Rijks, die vorig jaar het Rijksmuseum bezette om aandacht te vragen voor de benarde positie van kunstenaars door de bezuinigingen, begon een petitie op internet. Tot vanochtend hadden 22.962 mensen deze ondertekend.

Kunstenaar Rob Voerman, die de petitie opzette, vindt het nieuws dat de btw omlaag gaat „super”. „Ik ben verrast. We hadden eerlijk gezegd totaal geen vertrouwen meer in de politiek.” Hij maakt wel de kanttekening dat het verlagen van de btw niet de overige bezuinigingen op cultuur compenseert. „Er wordt nog steeds veel kapotgemaakt, zoals de talentontwikkeling van kunstenaars.”

De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) en individuele galeriehouders stuurden de afgelopen weken brieven aan de Tweede Kamer. Ook vakbond FNV Kiem lobbyde.

„Ik heb het nieuws nog niet officieel gehoord, maar het zou wel fantastisch zijn”, zegt Karine Verloren van Themaat, secretaris van de NGA. „De verkoop van kunst is door de combinatie van de recessie en de verhoogde btw twintig procent gekelderd.”

Marianne Versteegh, secretaris van belangenvereniging Kunsten ’92, is eveneens blij. „Dit is goed nieuws voor kunstenaars. Galeries konden nog werk halen uit het buitenland, maar Nederlandse kunstenaars kregen hun werk niet meer verkocht.”