buzz

In this image released by AMC, Jon Hamm portrays advertising executive Don Draper in a scene from the fifth season premiere of "Mad Men." AMC network says Sunday's premiere telecast drew 3.5 million viewers. This marks a 21 percent growth over season four's premiere. AMC said Monday that the cumulative audience for the night's two airings of the debut episode was 4.4 million viewers. (AP Photo/AMC, Michael Yarish)

Onvoltooide van Sluizer

In 1993 werden de opnames van de film Dark Blood gestaakt nadat hoofdrolspeler River Phoenix, het broertje van acteur Joaquin Phoenix, voor een club in Los Angeles overleed aan een overdosis. Bijna 80 procent van de film was al gedraaid. Een knak in de Amerikaanse loopbaan van regisseur George Sluizer (Spoorloos). Sluizer denkt nu met 50.0000 euro aan crowdfunding er in postproductie alsnog een film van te kunnen maken: belangstellenden kunnen zich melden bij www.cinecrowd.nl. De tachtigjarige regisseur kreeg de onvoltooide film van de verzekeringsmaatschappij, die na uitbetaling de eigenaar werd en na zes jaar anders het materiaal zou hebben vernietigd. De film gaat over kluizenaar Boy, die na de dood van zijn echtgenote aan kanker op een voormalig nucleair testterrein woont – tot daar een Hollywoodstel op tweede huwelijksreis verdwaalt.

Potter als Russische arts

Daniel Radcliffe (Harry Potter) speelt de jonge Jon Hamm (Mad Men) in een vierdelige miniserie gebaseerd op de in 1975 gepubliceerde bundel korte, autobiografische verhalen van de Russische schrijver Michael Boelgakov: A Country Doctor’s Notebook – waarin een aan morfine verslaafde plattelandsarts zijn dorp Moerjovo gezond houdt terwijl de Russische revolutie nadert. Het boek werd vier jaar geleden zeer verdienstelijk verfilmd door de Russische cineast Aleksej Balabanov onder de titel Morphia. Hamm speelt de oude Boelgakov, die soms in gesprek is met Radcliffe, zijn jonge versie.

...en in nog een Beatnikfilm

Radcliffe neemt op dit moment een nieuwe film op over de ‘Beats’. Na Howl – over Allen Ginsbergs beroemde gedicht - en de verfilming van Jack Kerouacs geruchtmakende On the Road komen we de vrienden nu tegen in Kill Your Darlings. Radcliffe speelt de jonge, in 1944 met zijn homoseksualiteit worstelende Beatdichter Allen Ginsberg. De film gaat over de latere journalist Lucien Carr die met zijn padvinderszakmes zijn homoseksuele stalker David Kammerer doodde. Schrijver Jack Kerouac zat in die zaak een korte gevangenisstraf uit omdat hij het moordwapen zoekmaakte, Lucien Carr kreeg twee jaar. De affaire maakte diepe indruk op de jonge schrijvers: zowel Kerouac als Ginsberg schreef er een novelle over, maar alleen een lang verloren gewaande roman die Kerouac en William Burroughs samen over de zaak schreven, werd in 2008 alsnog gepubliceerd: And the Hippos Were Boiled in Their Tanks.

Anton Corbijns derde

Anton Corbijns derde speelfilm, A Most Wanted Man, lijkt nu echt van de grond te komen. Na het succes van Control en The American tekende acteur Philip Seymour Hoffman in februari al voor een bijrol in Corbijns verfilming van John le Carré’s roman over een half Tsjetsjeense Rus die in Hamburg een Britse bankier en een advocate in een web van intriges verstrikt – Hoffman speelt een Duitse spionagechef die het vermoeid aanziet. Inmiddels blijkt ook Rachel McAdams (Sherlock Holmes, Midnight in Paris) aan boord, vermoedelijk als de advocate. De hoofdrol is voor Herbert Grönemeyer, bekend van Das Boot, maar sindsdien vooral actief in muziek. Bedoeling is dat de opnames in september beginnen.

Bin Laden tweemaal dood

Goede ideeën komen in Hollywood vaak in paren: het is eerder gezegd. Zo ook het plan om de dood van Osama bin Laden te verfilmen. Katheryn Bigelow (The Hurt Locker) filmde in India Zero Dark Thirty, maar filmbedrijf The Weinstein Company maakte in Cannes bekend het concurrerende Code Name Geronimo van regisseur John Stockwell te hebben aangekocht. De Weinsteins willen die film uitbrengen in september of oktober, voor de presidentsverkiezingen van november dus. Sony besloot eerder Bigelows veel duurdere film pas na de verkiezingen uit te brengen. Republikeinen, bang dat de film president Obama stemmenwinst zou opleveren, dreigden anders met een onderzoek naar de vraag of Bigelows scriptschrijver Mark Boal toegang had gekregen tot geheime informatie. De Weinsteins weten al dat politieke controverse geld oplevert: in 2004 lanceerden zijn in Cannes de anti-Bush documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore. Dat bezorgde de Weinsteins een Gouden Palm, een breuk met hun moederbedrijf Disney en een zeer hoge recette. De toenmalige Democratische presidentskandidaat John Kerry had er minder voordeel bij. Code Name Geronimo richt zich op de machtsstrijd tussen CIA, Pentagon en de Navy Seals in de aanloop naar de raid op het huis in

Abbottabad in mei 2011.