Bevlogen klokkenmaker verwerkt de tijd in oude voorwerpen

En opeens weet je het… je wordt klokkenmaker. Niet een heel voor de hand liggend beroep, maar deze meneer verdient er al bijna dertig jaar zijn boterham mee. Al zou je de machines die hij maakt niet meteen als klok herkennen.

En opeens weet je het… je wordt klokkenmaker. Niet een heel voor de hand liggend beroep, maar deze meneer verdient er al bijna dertig jaar zijn boterham mee. Al zou je de machines die hij maakt niet meteen als klok herkennen.

Richard Birkett maakt klokken van onderdelen uit kapotte typmachines, videorecorders en fotocamera’s uit de jaren vijftig. Ook verwerkt hij weleens een puntenslijper in zijn klokken, die als ze eenmaal tot klok zijn verworden, overigens nog prima aan hun oorspronkelijke functie voldoen. “Niet dat mensen tegenwoordig nog puntenslijpers gebruiken. Maar ze vinden het idee leuk.”

Zijn werkkamer staat bomvol - helmen, eindeloos veel schroevendraaiers, wieltjes, meetlinten, schroefjes, bouten, vergrootglazen… Birknett ziet in alles mogelijkheden. Hij weet als hij begint nog niet waar hij zal eindigen; “De materialen vertellen waar ik verder moet gaan.”

Doordat Birknett tijdens zijn bijzondere ambacht zo met tijd bezig is, werpen grote levensvragen zich op. Waarom doe ik wat ik aan het doen ben? Op welke planeet zijn we? “Het maakt tijd een beetje minder serieus, maar tegelijkertijd een stuk echter.” Zie hier hoe een bevlogen klokkenmaker vertelt over zijn bijzondere Fantasy Clocks.

Waarom zitten er 60 seconden in een minuut?

Een veel minder poëtische, maar wel een interessante benadering van tijd is te zien in het filmpje hieronder van Numberphile - een groep getallenliefhebbers die regelmatig filmpjes over cijfers post. Zij vroegen zich niet af waarom we hier op deze planeet zijn, maar waarom er eigenlijk zestig seconden in een minuut zitten. En zestig minuten in een uur. Wat is er toch met dat getal zestig?