Bert van Marwijk is er nu wel uit

Oranje verloor gisteren met 3-2 van Bayern. Het was geen verloren avond. Veel reservespelers kregen de kans zich te bewijzen.

(L-R) Anatoliy Tymoshchuk of Bayern Munchen,Klaas Jan Huntelaar of Holland Henk Jan Dijks

Redacteur Voetbal

München. De B-keus van Oranje mocht gisteren op examen en haalde met een 3-2 nederlaag tegen Bayern München alleen in de eerste helft een ruime voldoende. Voordat de eerste officiële oefenwedstrijd op weg naar het EK werd gespeeld, streed een aantal internationals in de Allianz Arena in een oefenduel met de Duitse voetbalclub voor een plek in de selectie. Na gisteravond zal Bert van Marwijk de selectie voor zichzelf wel grotendeels in zijn hoofd hebben zitten. De bondscoach heeft tot dinsdagmiddag om 12.00 uur de tijd om nog vier afvallers aan te wijzen.

Van Marwijk is normaal gesproken geen trainer die experimenteert. Sinds zijn aanstelling in de zomer van 2008 staat vrijwel elke interland bij hem in het teken van een einddoel. Zijn eerste periode als bondscoach eindigde in een tweede plaats op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Toen het Nederlands elftal kort na dat toernooi een interland in en tegen Oekraïne moest spelen, trad Nederland voor het eerst aan met een gelegenheidselftal.

Het duel van gisteren had nog minder status. De wedstrijd tussen Bayern München en Nederland was door de Duitse club en de KNVB georganiseerd ter compensatie van de blessure die Arjen Robben tijdens het WK van 2010 had opgelopen. Van Marwijk zag het duel nooit als een geschikte test voor zijn vaste keus. De meeste spelers van zijn beoogde EK-elftal begonnen op de bank.

Van Marwijk gebruikte ‘de compromiswedstrijd’ als een veredeld trainingspotje waarbij Nederland B mocht sparren met de verliezer van de Champions League-finale. Omdat een flink aantal spelers de kans kreeg om zich in het shirt van het Nederlands elftal in een groot stadion tegen een tegenstander van formaat te bewijzen, was er zeker geen sprake van een verloren avond.

Van Marwijk speelde in de eerste helft met een elftal van reserves (Michel Vorm, Khalid Boulahrouz, Ron Vlaar, Klaas-Jan Huntelaar), debutanten (Jetro Willems en Luciano Narsingh) en internationals die bij hun clubs weinig aan spelen toe waren gekomen (Nigel de Jong, Dirk Kuijt en Wesley Sneijder). Het waren 45 leerzame minuten.

De achttienjarige Jetro Willems mocht zich voor het eerst in Oranje laten zien als linksback. De PSV’er hield zich goed staande tegen Thomas Müller, die een half jaar geleden nog in het Duitse elftal in een oefeninterland tegen Oranje Edson Braafheid dol speelde. Sindsdien is van Braafheid weinig vernomen. Willems toonde ook in de tweede helft tegen Takashi Usami aan dat hij net als bij zijn club een alternatief voor de geblesseerde Erik Pieters kan zijn. Willems krijgt vanaf morgen concurrentie als Stijn Schaars zich bij het trainingskamp in Lausanne voegt.

In het doel kreeg Michel Vorm in de strijd om de tweede keeper van Oranje de voorkeur boven de licht geblesseerde Tim Krul. De prof van Swansea City maakte in de zeventiende minuut geen zekere indruk na een afstandsschot van Toni Kroos, die Bayern daarmee op een 1-0 voorsprong zette.

Van Marwijk gebruikte de wedstrijd ook om Huntelaar en Narsingh als aanvallers aan het werk te zien. Centrumspits Huntelaar maakte in de achttiende minuut op koelbloedige wijze de gelijkmaker en Narsingh zette met een combinatie van snelheid en techniek Nederland twee minuten later op een 2-1 voorsprong. Na een klein half uur spelen maakte Bayern-spits Nils Petersen duidelijk dat de achilleshiel ook bij Nederland B achterin ligt (2-2). Mario Gomez besliste het duel in de slotfase met een intikkertje: 3-2.

Na rust waren er zoveel wisselingen dat het publiek in de tweede helft alleen nog opveerde toen Robben het laatste kwartier voor het eerst na zijn gemiste strafschop in de Champions League-finale tegen Chelsea in actie kwam.

Het Bayern-publiek gaf met gefluit en applaus aan dat het de klap nog net zomin als Robben te boven was. Zo was het duel voor Robben geen examen, maar een soort rouwverwerking. Ook belangrijk voor Oranje op weg naar het EK.

    • Koen Greven