Aandeelhouders klagen Facebook aan om teleurstellende beursgang

De opening van de beursgang van Facebook door Mark Zuckerberg wordt uitgezonden op een scherm in New York. Foto Reuters Shannon Stapleton De opening van de beursgang van Facebook door Mark Zuckerberg werd vrijdag uitgezonden op een scherm in New York. Foto Reuters / Shannon Stapleton

Een groep aandeelhouders van Facebook klaagt de directie van het sociale netwerk en Morgan Stanley, de bank die de beursgang van Facebook begeleidde, aan.

Volgens de aandeelhouders bevatte de prospectus van Facebook onjuiste beweringen en ontbraken belangrijke feiten, meldt persbureau AP. Het ontbrak in de prospectus aan informatie “over een forse afname van de voorspelde groei” van Facebook. De aandeelhouders menen hierdoor schade te hebben opgelopen. Facebook noemt de aanklacht ongegrond. Morgan Stanley wilde geen commentaar geven tegenover AP.

De beursgang van Facebook was een van de grootste ooit. Het bedrijf van Mark Zuckerberg haalde ruim 16 miljard dollar op. Aanvankelijk werd het aandeel gewaardeerd op 25 tot 34 dollar. Vorige week dinsdag werd die bandbreedte echter door Morgan Stanley verhoogd naar een bedrag tussen de 34 en de 38 dollar. Na een hoopvol begin op vrijdag, verloor het aandeel op maandag al 11 procent in waarde. Amerikaanse toezichthouders hebben een onderzoek ingesteld naar de rol van zakenbank Morgan Stanley bij de beursgang van Facebook, meldt persbureau Reuters.

Actuele stand van de aandelen Facebook om 20.24 uur Nederlandse tijd: 31,75 dollar

Volg op Facebook Stock Value de actuele koers van aandelen in het bedrijf.