33 jaar cel voor arts die CIA hielp Bin Laden te vinden

Het huis van Osama Bin Laden in Abbottabad, zoals het er ooit, voor de sloop, uitzag. Foto Reuters / Akhtar Soomro

De Pakistaanse arts Shakil Afridi, die de Central Intelligence Agency (CIA) hielp Osama bin Laden op te sporen, is veroordeeld voor hoogverraad en moet 33 jaar de gevangenis in, meldt persbureau AP.

Volgens Nasir Khan, een ambtenaar van de Pakistaanse autoriteiten in de Khyber regio waar Afridi’s proces plaatsvond, was Afridi beschuldigd van het leiden van een valse vaccinatiecampagne. Khan zei dat Afridi ook een boete van 3500 dollar moet betalen. Als hij dat niet doet, wordt zijn celstraf verlengd met nog eens drieënhalf jaar.

Osama bin Laden kwam in mei 2011 om het leven in een vuurgevecht met speciale eenheden van het Amerikaanse leger.

Afgelopen januari zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta in een televisie-interview dat Afridi en zijn team een cruciale rol hebben gespeeld in het vinden van Bin Laden. Ze omschreven hem als hulpvaardig en stonden erop dat de arts geen verraad had gepleegd of Pakistan had benadeeld.

Volgens AP zullen de Verenigde Staten niet blij zijn met de veroordeling, omdat ze hoopten op vrijlating van Afridi. De VS is momenteel in gesprek met Pakistan over het heropenen van NAVO-aanvoerroutes naar Amerikaanse troepen in Afghanistan.