10 miljoen exemplaren E.L. James’ erotische ‘Fifty Shades’-trilogie verkocht

Sinds de Amerikaanse uitgever Knopf Doubleday in februari 2012 de publicatie en distributie overnam van de Fifty Shades-trilogie, de erotische romans van de Britse schrijfster E.L. James, werden er 10 miljoen exemplaren verkocht. Ongeëvenaard, zo meldt ook de uitgever. Van zowel de digitale als de drukversie zijn binnen 6 weken 10 miljoen exemplaren van het

Sinds de Amerikaanse uitgever Knopf Doubleday in februari 2012 de publicatie en distributie overnam van de Fifty Shades-trilogie, de erotische romans van de Britse schrijfster E.L. James, werden er 10 miljoen exemplaren verkocht. Ongeëvenaard, zo meldt ook de uitgever.

Van zowel de digitale als de drukversie zijn binnen 6 weken 10 miljoen exemplaren van het drieluik verkocht. Er zijn inmiddels 60 drukken verschenen, verkrijgbaar bij zo’n 15.000 fysieke boekhandels verspreid over de Verenigde Staten.

Amerikaanse media meldden al dat er ’1 boek per seconde’ uit de trilogie wordt verkocht. De filmrechten zijn al aan Hollywood verkocht. Op YouTube staat een interview met E.L. James. Zij spreekt zich uit over de hype en geeft blijk van het feit dat Stephanie Meyers’ Twilight-serie haar op het idee bracht aan haar romans te beginnen:

http://youtu.be/Fpm_1iERyoU

Anthony Chrico, de president van Knopf Doubleday, noemt de verkoop van James’ roman op de website van de uitgever ongekend. Uit data, geleverd door marktonderzoeker Book Scan, blijkt dat de trilogie de afgelopen weken 25 procent van de markt voor volwassenenliteratuur heeft veroverd.

De trilogie, bestaand uit Fifty Shades of Grey, Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed, werd door The New York Times omschreven als ‘moederporno’. De romans bevatten de erotische belevenissen van de jonge studente Anastasia Steele met de rijke en aantrekkelijke Christian Grey.

Het boek groeit in Amerika, mede dankzij social media als Facebook en Twitter en een gretig vrouwelijk lezerspubliek, uit tot een ware hype. Het boek steekt Dan Browns The Da Vinci Code en Elizabeth Gilberts Eat, Pray, Love inmiddels naar de kroon. In Nederland is er van
een hype rondom de trilogie vooralsnog geen sprake.