Zwarte Zuid-Afrikaan veroordeeld voor moord op blanke racistenleider

De verdachten Chris Mahlangu en Patrick Ndlovu vanmiddag in de rechtbank in Ventersdorp in het noordwesten van Zuid-Afrika. Mahlangu werd schuldig bevonden, Ndlovu vrijgesproken. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

Een Zuid-Afrikaanse voormalig werknemer van de blanke racistenleider Eugene Terre’Blanche is vanmiddag veroordeeld voor de moord op Terre’Blanche van twee jaar geleden. De moord deed de vrees voor etnische spanningen in Zuid-Afrika weer oplaaien.

Terre’Blanche, destijds de voorman van de rechts-extremistische Afrikaner Weerstandsbeweging, werd in april 2010 volgens de politie in zijn huis vermoord met een metalen pijp en een kapmes. De zwarte werknemer die nu schuldig is bevonden aan de moord, Chris Mahlangu, zou een conflict met Terre’Blanche hebben gehad over de uitbetaling van zijn maandsalaris van 30 euro. Een tweede jongeman die verdacht werd van betrokkenheid bij de moord, de destijds vijftienjarige Patrick Ndlovu, werd vanmiddag vrijgesproken, zo meldt de BBC.

Mahlangu heeft altijd ontkend Terre’Blanche te hebben vermoord. Volgens zijn advocaat heeft Mahlangu het levenloze lichaam van Terre’Blanche slechts in zijn huis aangetroffen en daarna de politie gebeld. De aanklagers stelden dat er voldoende bewijs is dat Mahlangu de rechtsextremistenleider heeft omgebracht.

Buiten de rechtbank in Ventersdorp verzamelden zich vanmiddag aanhangers van Terre’Blanche, die weinig steun meer heeft onder de blanke Zuid-Afrikaanse bevolking, en zwarte Afrikanen die Mahlangu en Ndlovu hun steun kwamen betuigen. Door een cordon van de politie kwam het niet tot noemenswaardige ongeregeldheden tussen beide kampen.

De Zuid-Afrikaanse politie houdt een aanhanger van Terre'Blanche tegen die zich wil mengen onder zwarte betogers. Foto Reuters / Siphiwe SibekoDe Zuid-Afrikaanse politie houdt een aanhanger van Terre'Blanche tegen die zich wil mengen onder zwarte betogers. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

‘Terre’Blanche was nooit ultieme representant blanken’

De moord op Terre’Blanche deed twee jaar geleden in Zuid-Afrika de vrees oplaaien dat de spanningen tussen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen zouden toenemen. President Jacob Zuma veroordeelde de moord echter direct en riep op tot kalmte in het land. De leiding van zijn partij het ANC zag zich gedwongen zijn jeugdliga te verzoeken “terughoudend” te zijn met het zingen van strijdliederen die kunnen “bijdragen tot raciale polarisatie”.

Terre’Blanche ageerde zijn leven lang tegen gelijke rechten voor zwarten, maar was nooit een representant van alle blanke Zuid-Afrikanen, schreef onze correspondent Peter Vermaas na de moord in NRC Handelsblad. Begin jaren negentig was Terre’Blanche betrokken bij gewelddadige acties van zijn Afrikaner Weerstandsbeweging vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap en het apartheidsregime. Vermaas:

“Terre’Blanche werd voor de buitenwacht de ultieme representant van de racistische blanke Zuid-Afrikaan die geen verandering duldde. Een universele representant van de ongeveer vier miljoen blanke Zuid-Afrikanen is Terre’Blanche echter nooit geweest.”