Zo is het meer een loterij

Bij het EK driebanden wordt gespeeld op Turkse tafels en gelden nieuwe regels. Gelukkig heeft Dick Jaspers veel ervaring.

Rotterdam. Biljarter Dick Jaspers verdedigt deze week zijn Europese titel in Istanbul. Bij het EK driebanden, dat donderdag begint, gelden nieuwe regels. Voor het eerst wordt er niet meer in sets gespeeld: wie het eerst 30 punten heeft (vanaf de achtste finales 40 punten), wint de wedstrijd. Zoals de meeste spelers is ook de 46-jarige Nederlander, meervoudig Europees kampioen en wereldkampioen, niet enthousiast.

Hoe bereidt u zich voor op het EK driebanden?

„Niet heel anders dan normaal. Ik train om de dag ongeveer drie uur, en probeer in de tussentijd voldoende rust te pakken. Ik ga niet elke dag zes uur achter die tafel staan. Dat doen sommige Aziaten wel, maar voor mij werkt dat niet. Biljarten is een psychisch zware sport en als je te veel traint, vermindert je concentratie en raak je afgestompt. In de aanloop naar een groot toernooi kan ik er soms wat extra uurtjes training aan vastknopen, maar niet te veel.”

De Europese bond heeft het reglement aangepast. Een goede maatregel?

„Absoluut niet. Er zijn ook al veel protesten ingediend bij de bond, maar we moeten nog zien of dat effect heeft. Probleem met die nieuwe regels is dat een partij op deze manier nog meer een loterij wordt. Wedstrijden duren veel korter, waardoor je geen tijd meer hebt om in de wedstrijd te komen. De speler die de toss wint, heeft een groot voordeel omdat er ook geen gelijkmakende beurt meer is. Iemand kan nu met een goede serie de wedstrijd beslissen terwijl de tegenstander geen kans meer heeft om dat te repareren. Ik ben voor regels die de sport aantrekkelijker moeten maken, maar dit gaat te ver.”

Het EK is in Istanbul, vergt dat nog een andere voorbereiding?

„We spelen op Turkse biljarttafels en die zijn anders dan de tafels waar wij in Nederland op spelen. De tafels hebben een andere constructie, de lakens liggen anders op het biljart en de ballen komen op die Turkse tafels net iets ‘ronder’ uit de hoeken. Maar daar kun je je bijna niet op voorbereiden. In de wedstrijd heb je tijd nodig om aan de tafel te wennen. In dat opzicht hebben de ervaren spelers altijd wat voordeel, omdat die alles al een keer hebben meegemaakt. Ze weten hoe ze moeten improviseren en met een tafel moeten omgaan.”

Maar moeten die tafels tijdens internationale wedstrijden niet altijd hetzelfde zijn?

„Nee, een Turkse fabrikant wil natuurlijk dat er tijdens het EK in Istanbul een Turks biljart staat, net zoals een Franse fabrikant dat ook wil in eigen land. Al die tafels hebben hun eigen bijzonderheden en specifieke kenmerken. We zijn al blij dat op de uitnodiging van het toernooi staat op welke tafel we spelen. Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn.”

Vorig jaar was een topjaar voor u, met de Europese en de wereldtitel. Dit jaar lijkt het moeizamer te gaan. Hoe komt dat?

„Het niveau is goed, maar ik heb inderdaad geen opzienbarende resultaten behaald. Er zijn ook nog weinig grote toernooien geweest. Ik maak me niet erg druk om mijn vorm. Biljart is zo’n complexe sport, op een paar millimeter kun je een wedstrijd winnen of verliezen. Als ik tijdens het EK goed speel ben ik tevreden. Met die nieuwe regels is het nu helemaal niet meer te zeggen wie dit toernooi gaat winnen.”