Zij zijn niet bang voor ouderdom

Op zijn blog Advanced Style toont Ari Seth Cohen hippe bejaarden.

Op het eerste gezicht lijkt Advanced Style een doorsnee modeblog, met straatfoto’s van hippe passanten. Alleen, de passanten zijn geen tieners, ze zijn tachtig, negentig, ja soms zelfs honderd jaar oud. De vrouwen – en een enkele man – hebben een uitgesproken kledingstijl. Rimpels en rollators gaan moeiteloos samen met gewaagde dessins en opvallende kleuren.

De New Yorkse fotograaf Ari Seth Cohen (30) gaat sinds 2008 bijna dagelijks de straat op om ze te fotograferen voor zijn blog. Vandaag verschijnt het gelijknamige boek. Het motto: I’m proud to be __ years old.

„Onze cultuur is geobsedeerd door de jeugd”, zegt Cohen. „De modewereld al helemaal. Ouderen worden genegeerd, ze worden geacht zich te verbergen. Terwijl ouderen juist het interessantst zijn.” Zij immers, hebben alle trends al een keer gezien en trekken zich doorgaans niets aan van wat de mode op dat moment dicteert, legt hij uit. „De dames die ik fotografeer, dragen hun stijl uit met een zelfverzekerdheid waaraan jongeren een voorbeeld kunnen nemen.”

Het boek is opgedragen aan Cohens grootmoeder. Cohen: „Ik ben opgegroeid in Californië, waar iedereen T-shirts droeg en slippers. Mijn oma was anders. Ze had een elegante, verfijnde stijl, droeg kokerrokken en zijden blouses, poederde haar gezicht en ging niet de deur uit zonder hoed en kanten handschoenen. Ik was er gek op.” Na het overlijden van zijn grootmoeder verhuisde Cohen naar New York. Daar trof hij meer vrouwen zoals zijn grootmoeder.

De vrouwen van Advanced Style hebben een voorkeur voor vintage en glamour. Of ze nu flapperjurken uit het interbellum dragen, kokerrokken uit de jaren vijftig of oversized colberts uit de jaren tachtig; ze zien er altijd authentiek uit. Zo draagt de circa 70-jarige Alice Carey bij voorkeur mannenpakken en grote broches, en combineert de 91-jarige Ilona Royce Smith felgekleurde kleding met roodgeverfd haar en dito opplakwimpers.

Opvallend is ook hun levenslust. Jacquie Murdoch (80) was in de jaren veertig een beroemde danseres in het Apollo Theater in New York, en treedt nog steeds wekelijks op. De 100-jarige Ruth Kobin loopt weliswaar met een wandelstok, maar doet dagelijks streches en pilates. „Ik wil laten zien dat mensen niet bang hoeven te zijn om ouder te worden”, zegt Cohen. „Je kunt je stijl altijd ontwikkelen. Dat is wat deze vrouwen ons leren.”

Cohens standplaats is New York, maar voor zijn blog reisde hij onder andere naar Parijs, Milaan en zijn thuisstad San Diego. In Nederland was hij nog niet, maar hij overweegt binnenkort Amsterdam aan te doen. Want ook hier, vermoedt hij, zijn inspirerende, hoogbejaarde hipsters. „Heb je eenmaal de juiste antenne, dan zie je de gevorderde stijl overal.”

Ari Seth Cohen, Advanced Style, powerHouse Books. Info: advancedstyle.blogspot.com

    • Eva de Valk