Ziekenhuis Beverwijk net niet failliet

Een ingreep van zorgverzekeraar Achmea bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk heeft vorige week een faillissement van het ziekenhuis voorkomen. Achmea heeft geëist dat directie en raad van toezicht van het ziekenhuis worden versterkt met nieuwe mensen. Dit blijkt uit een brief die demissionair minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kamerleden hadden vragen gesteld over het bericht vorige week in deze krant waaruit bleek dat het RKZ een schuld bij Achmea van ruim twintig miljoen euro, niet kan terugbetalen. Het ging om voorschotten van de verzekeraar voor behandelingen (zorg) die het ziekenhuis eigenlijk had moeten terugstorten maar die de directie had gebruikt voor nieuwbouw. Het kleine ziekenhuis in Beverwijk, waartoe ook het vooraanstaande Brandwondencentrum behoort, is al een paar jaar bezig met nieuwbouw. Achmea eiste, na maanden wachten, de twintig miljoen euro begin vorige week terug. „Daarmee dreigde insolventie”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Achmea heeft de minister laten weten dat zij met het RKZ „werkt aan een plan dat past binnen de in ontwikkeling zijnde regiovisie. Gedurende dat proces zal Achmea de vordering niet opeisen.” En, schrijft de minister: „Uiteindelijk zal een nieuwe regiovisie worden opgesteld inclusief een nieuw businessplan. Om een en ander in goede banen te leiden zullen de raad van bestuur en raad van toezicht van het RKZ worden versterkt.”