Zestien nieuwe tips over moord op Vaatstra

De politie denkt niet langer dat de dader een ‘georganiseerde moordenaar’ is.

De politie heeft zestien nieuwe tips binnengekregen over de moord op Marianne Vaatstra. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gisteren. De tips kwamen binnen nadat Peter R. de Vries in zijn programma opnieuw aandacht besteedde aan de onopgeloste moord uit 1999.

Ook bij De Vries zijn nog enkele ‘goede tips’ binnengekomen, zo meldde hij op Twitter. In de uitzending van het misdaadprogramma op zondagavond stonden de nieuwe bevindingen op basis van 3D-onderzoek (daarbij wordt een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt) door de politie centraal. Daaruit komt naar voren dat de moord op Marianne Vaatstra mogelijk is gepleegd door een bekende van het meisje die zij kort daarvoor was tegengekomen. De mannelijke dader komt „zeer waarschijnlijk” uit de regio van het Friese Veenklooster, waar het 16-jarige meisje in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland werd verkracht en gedood.

Lange tijd dacht justitie aan een „georganiseerde moordenaar” die het meisje uit het naburige Zwaagwesteinde met voorbedachten rade zou hebben verkracht en vermoord. Maar „uitgebreid technisch en tactisch onderzoek” heeft aan het licht gebracht dat een „gelegenheidsdader” waarschijnlijker is.

Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. NRC