Opnieuw hoofdelijke stemming ESM - Kamerdebat noodfonds uitgesteld

Wilders tijdens het Kamerdebat over de val van het kabinet-Rutte. Foto Foto Reuters / Paul Vreeker

PVV-leider Wilders wil dat het Kamerdebat van vanavond over het permanente Europese noodfonds ESM wordt uitgesteld omdat hij nog een kort geding tegen de Staat heeft lopen over dat noodfonds.

Wilders heeft vanavond een hoofdelijke stemming over het verzoek om uitstel aangevraagd, die rond kwart over acht wordt gehouden. Het Kamerdebat, dat om half acht zou beginnen, is daarom voorlopig uitgesteld.

PVV: geen debat voor kort geding over ESM-ratificatie

Reden voor het verzoek om uitstel is het feit dat inmiddels duidelijk is dat de rechter zich volgende week buigt over het kort geding dat Wilders tegen de Staat heeft aangespannen. De PVV-voorman wil dat de rechter beoordeelt of kabinet en Kamer tijdens deze demissionaire periode het ESM-verdrag mogen ratificeren. Het debat zou daarom moeten worden uitgesteld tot na de uitspraak van de rechter, aldus Wilders.

De PVV-leider liet de Tweede Kamer vorige week ook al hoofdelijk stemmen over de vraag of het debat over het ESM controversieel verklaard moest worden en tot na de verkiezingen moest worden uitgesteld. Tijdens een hoofdelijke stemming bleek dat een meerderheid van de Kamer daar toen niets in zag.

PvdA niet te spreken over actie Wilders

Andere partijen waren vanavond niet te spreken over de actie van Wilders. Ronald Plasterk (PvdA) noemde het “destructief”. Hij wees erop dat de Kamer net heeft gestemd voordat het debat begon, en dat daarna verschillende Kamerleden naar huis zijn gegaan. Hij nam het de PVV kwalijk dat zij de besluitvorming frustreren.

Mark Harbers (VVD) verwees naar de stemming van vorige week. Toen is besloten dat de Kamer deze week het voorstel wil behandelen. Daar moet aan worden vastgehouden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het wel te billijken dat het debat een weekje wordt uitgesteld.

Wat is het Europese noodfonds ESM precies en waarom is het zo belangrijk en omstreden? Lees meer in ons achtergrondverhaal van vandaag.