Wat doet nrc.nl tijdens EK-wedstrijden van Oranje? Denk mee

Gaan we livebloggen tijdens het EK?
Gaan we livebloggen tijdens het EK? Gaan we livebloggen tijdens het EK?

De kwestie kwam de afgelopen tijd veelvuldig langs bij onze redactievergaderingen: het aanstaande EK voetbal. En dan in het bijzonder de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Wat doen we op nrc.nl wanneer die bezig zijn?

Als een van de grootste nieuwssites van Nederland willen en moeten we bovenop de gebeurtenissen van het toernooi zitten. Daar ligt inmiddels een draaiboek voor klaar; we hebben mensen op de redactie én ter plaatse in Polen en Oekraïne. Maar de belangrijkste vraag blijft staan: wat doen we als Oranje speelt? We willen graag iets doen wat anderen niet doen - het platte wedstrijdverslag is overal wel te lezen.

Een vraag die ik gisteren al stelde op Twitter.

Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Wat moet nrc.nl tijdens EK-wedstrijden van Oranje doen? Liveblog? Alleen achteraf verslag + video? Iets anders? Ideeën welkom.

De beslissing is lastig omdat het zonder twijfel een grote gebeurtenis is (er zullen waarschijnlijk ergens tussen de zeven en de negen miljoen mensen naar kijken op televisie), maar veel mensen zitten in de kroeg of bij vrienden op de bank. In een sociale omgeving, waar je er niet even een laptop of iPad of smartphone bij pakt.

Deze ideeën zijn er:

1) Een liveblog met de ontwikkelingen van minuut tot minuut. Wat gebeurt er op het veld, wat gebeurt er omheen, mooie foto’s, opmerkelijke filmpjes, ander commentaar, goede tweets, etcetera. Zoals we tijdens de Champions League-finale deden. Tijdens de wedstrijd houdt het liveblog je overal van op de hoogte.

Nadeel: de wedstrijd gaat snel, het is lastig allemaal bij te houden. Bovendien zit de voetballiefhebber in veel gevallen in de kroeg of bij vrienden op de bank - ergens waar er geen liveblog bij gepakt wordt.

Twitter avatar nandokasteleijn Nando Kasteleijn @pzantingh ik zeg liveblog! Vond liveblog #CL ook tof :).
Twitter avatar HarryGorter Harry Gorter @pzantingh De verdieping zou ik zeggen. Eigenwijze, inhoudelijke, spitsvondige, humorvolle, botte liveblog door echte, pseudo en nonkenners.

2) Alleen een voorbeschouwing vooraf en een wedstrijdverslag meteen na het laatste fluitsignaal. Daarin zijn doelpunten voor en andere opmerkelijke momenten voor zover mogelijk meteen terug te zien.

Nadeel: wie tijdens de wedstrijd nrc.nl bezoekt, wordt niet op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen van ons nationale elftal.

Twitter avatar luuq Lukas Kramer @pzantingh Wat voegt een liveblog toe? Wie gaat die lezen? Iedereen die wedstrijd wil volgen, volgt wel via radio/tv. #EK
Twitter avatar Tamasj Thomas Seegers @pzantingh Achteraf stukje met verzamelde links er in verwerkt naar reacties, opmerkelijke dingen. Liveblog lijkt me niet zo effectief.

3) Een tussenoplossing. Een automatisch zichzelf updatende stroom met tweets en andere sociale updates. Er wordt natuurlijk veel getwitterd tijdens de wedstrijden. We zouden een feed met de hashtag van de wedstrijd, of de tweets van een select groepje twitteraars, kunnen embedden. Iemand in het stadion, iemand op het museumplein, iemand op de nieuwsredactie, een supporter van de tegenpartij, thuiszittende voetbalprofs.

Nadeel: we hebben de inhoud niet helemaal onder controle - die leggen we in handen van anderen.

Twitter avatar idealcrash Bas Timmers @pzantingh twitter mood chart om het gemoed van de supporters in kaart te brengen?

Zijn er nog andere ideeën? Of, anders gevraagd: wat verwacht jij tijdens de EK-wedstrijden van Oranje van nrc.nl?