Waarde Facebook daalt snel

De met veel bombarie aangekondigde beursgang van het sociaal netwerk Facebook valt vooralsnog flink tegen. Kwam het aandeel na de eerste beursdag, afgelopen vrijdag, al ternauwernood boven de introductiekoers van 38 dollar uit, gisteren daalde de koers zelfs met 11 procent tot 34,03 dollar (26,65 euro). Naar verluidt moesten begeleidende banken als Morgan Stanley al op vrijdag bijspringen om het aandeel op niveau te houden.

Facebook lijkt zich te hebben verkeken op het vertrouwen van de beleggers in het bedrijf van oprichter Mark Zuckerberg (28). Vorige week, enkele dagen voor de beursgang, werd het starttarief van het aandeel vanwege het verwachte enthousiasme nog verhoogd naar 38 dollar per aandeel. Eerder was een koers van tussen de 28 en 35 dollar begroot. Daarnaast werden vorige week extra aandelen op de markt gebracht om dezelfde reden: iedereen wilde aandelen van Facebook. Vooralsnog was dat dus voorbarig.

Met name de twijfel of Facebook een structureel winstgevende onderneming kan blijven die haar populariteit kan omzetten in geld, leidt nu tot terughoudendheid. Facebook zal dit de komende periode aan de beleggers moeten bewijzen.