VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanslag in Jemen

Rights activists and journalists chant slogans during a protest to show solidarity with a Yemeni journalist jailed over alleged links with al-Qaeda and to condemn a suicide attack that killed over 90 soldiers in Sanaa May 21, 2012.REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Betogers gingen gisteravond in Sana'a de straat op uit protest tegen de zelfmoordaanslag en uit solidariteit voor een journalist die vastzit omdat hij wordt gelinkt aan Al-Qaeda. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslag in Sana’a gisteren ‘in de krachtigste bewoordingen’ veroordeeld. In een verklaring zei de raad dat terroristische aanslagen altijd ‘misdadig en niet te rechtvaardigen’ zijn.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de zelfmoordaanslag in de Jemenitische hoofdstad waarbij gisteren 96 militairen om het leven kwamen. De Jemenitische tak van Al-Qaeda eiste de verantwoordelijkheid op.

Obama zeer bezorgd over Al-Qaeda in Jemen

Obama is zeer bezorgd over het terrorisme en extremisme van Al-Qaeda in Jemen. Hij zei gisteren in Chicago dat de situatie in Jemen buitenlandse terroristen aantrekt die voorheen naar het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zouden gaan.

Obama zei dat Jemen ondanks de door de Verenigde Staten gesteunde politieke vooruitgang een arm en instabiel land is, dat door extremisme van binnen en buiten zijn grenzen wordt bedreigd.

Al-Qaeda maakt misbruik van politieke instabiliteit

Het Jemenitische regeringsleger is in het zuiden van het land verwikkeld in gevechten met aanhangers van de extremistische islamitische beweging Al-Qaeda, die van de politieke onrust in het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt om verschillende steden in te nemen. Na het vertrek van president Ali Abdullah Saleh probeert diens opvolger Abd Rabbo Mansour Hadi met steun van de Verenigde Staten het verloren terrein terug te veroveren.

‘Zou me niet verbazen als het hier niet bij blijft’

Onze correspondent Judith Spiegel was gisteren op de plaats van de aanslag: