Uitgelicht

Film

The Constant Gardener (Fernando Meirelles, 2005, GB/D). In Kenia gesitueerde thriller naar een boek van John le Carré over corruptie en liefde. De sociaal bewogen vrouw Rachel Weisz van de in Kenia werkende Britse diplomaat Ralph Fiennes wordt op gruwelijke wijze vermoord. Flashbacks naar het begin van hun relatie doorspekken Fiennes’ onderzoek naar haar dood. Ook met Bill Nighy, Hubert Koundé, Danny Huston. Weisz kreeg voor haar rol de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. RTL8, 20.30-23.15u.

Kingpin (Peter & Bobby Farrelly, 1996, VS). Tweede film van de regisseurs van Dumb & Dumber is puberale klucht over een aan lager wal geraakte bowlingkampioen en een onnozele telg uit een boerenfamilie van de Amish-stam. Met Woody Harrelson, Randy Quaid, Bill Murray en veel toiletlol. RTL7, 22.30-00.50u.

Ghost Town (David Koepp, 2008, VS). Tegendraadse komedie waarin tandarts Ricky Gervais (The Office, Extras) na een bijna-doodervaring paranormaal te hulp wordt geroepen door dolende en behoorlijk zeurderige geesten, onder wie die van bedrieger Greg Kinnear, die graag vergeven zou worden door de achtergebleven weduwe Téa Leoni.BBC 1, 00.10-01.50u.

Informatief

Expedition wolf. Eerste van tweedelige documentaire over de terugkeer van de wolvenpopulatie in Noord-Amerika en Canada. Daar worden de dieren op steeds meer plaatsen opnieuw in het wild uitgezet, maar dat zorgt voor problemen met de mensen die er wonen. Een team van biologen gaat op zoek naar wolven in het wild en de manier waarop ze overleven. Canvas, 18.00-18.50u.

ARTE Cannes. Dagelijks magazine over het filmfestival met gasten, reportages en nieuwtjes, gepresenteerd vanaf het strand bij Hotel Majestic. Arte, 18.55-19.10u.

How to grow a planet. Laatste aflevering van driedelige documentaireserie over de rol van planten als aanjager van het leven op planeten. Iain Stewart ontdekt de verrassende kracht van gras. Het is de meest efficiënte producent van zuurstof, het voert een genadeloze strijd tegen woestijnen en wouden en het heeft geholpen om de zeeën te vullen met leven. Gras zorgde er tevens voor dat onze voorouders uit hun boom zijn geklommen en op twee benen over het land begonnen te wandelen. Canvas, 22.05-23.00u.

Shock doc: vermoord door 500 kilo. Documentaire over het proces tegen de vermeende dader van de moord op de tweejarige Elisio in Texas. Hij werd in maart 2008 gedood door een klap op zijn hoofd. Zijn 500 kilo wegende tante Mayra Rosales bekende aanvankelijk schuld – zij zou op hem gevallen zijn. Autopsie wees echter uit dat hij was overleden aan de gevolgen van een klap tegen zijn hoofd. Rosales zei later in de rechtzaal dat ze gelogen had om de moeder van het jochie (haar zus Jaime) te beschermen. Die zou haar kind op de bewuste dag herhaaldelijk met een haarborstel gemept hebben.RTL5, 22.30-23.30u.

Het uur van de wolf: Jimmy Page, The Edge en Jack White – it might get loud. De drie rockgitaristen uit drie verschillende generaties gaan terug naar belangrijke plaatsen in hun leven en carrière en laten zien en horen wat hen inspireert. Tijdens een ontmoeting wisselen ze kennis uit en draaien de versterkers op 11 voor een potje jammen. Met bijzonder archiefmateriaal en nieuwe nummers bezingt deze film hun talenten en de bijdrage van de elektrische gitaar aan de popmuziek. Ned.2, 23.00-00.30u.

Drama

La vie devant soi (Myriam Boyer, 2010, F). Voor tv gemaakte remake van de film met Simone Signoret uit 1977 naar de roman van Romain Gary. Met de regisseuse zelf als de Joodse ex-prostituee met Auschwitzverleden die in haar nadagen wordt bijgestaan door Arabische weesjongen Momo, een van de hoerenkinderen die zij liefdevol bemoedert in haar aftandse appartement. TV5, 21.00-23.00u.

Sport

EK Zwemmen. Verslag van de tweede dag van de langebaanwedstrijden in het Hongaarse Debrecen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Voetbal: Bayern München - Nederland. Verslag van de vriendschappelijke wedstrijd tussen de verliezer van de Champions Leaguefinale van afgelopen zaterdag en de verliezer van de WK-finale van 2010. SBS6, 19.30-22.20u.

Radio

Hoe?Zo! Radio. Ter gelegenheid van diens afscheid als president van de KNAW een interview met Robbert Dijkgraaf, door Martijn van Calmthout voor een zaal met publiek. Een gesprek over zijn leven en werk, over de snaartheorie en het heelal, de Nederlandse wetenschap en de kunst van het uitleggen. Radio 5, 20.00 - 21.00u.