Tuitert vertrekt plotseling bij ploeg van Orie

Schaatser Mark Tuitert en coach Jac Orie gaan uit elkaar. Gisteren werd bekend dat de olympisch kampioen na tien jaar vertrekt bij de ploeg van de coach die hem zijn grote succes bracht. Tuitert en Orie bekroonden hun samenwerking in februari 2010 in de Olympic Oval van Richmond met goud op de 1.500 meter, het koningsnummer.

Volgens goed ingelichte bronnen tekent Tuitert vandaag een contract bij de concurrerende sprintploeg Beslist.nl van coach Gerard van Velde. „Ik ben niet te spreken over zijn manier van handelen”, reageerde Orie teleurgesteld op NuSport.nl. „Onbegrijpelijk. Mark gaf altijd zo hoog op over onze ploeg en de begeleiding.”

De overstap van Tuitert (32) naar een concurrerende ploeg ligt extra gevoelig omdat ook Orie tot voor kort in onderhandeling was met sponsor Beslist.nl.

De Haagse schaatscoach heeft na het stoppen van Control nog altijd geen nieuwe hoofdsponsor voor zijn succesvolle ploeg, met onder meer wereldkampioen sprint Stefan Groothuis, toptalent Kjeld Nuis en de teruggekeerde sprintster Annette Gerritsen.

Routinier Tuitert was nauw betrokken bij de onderhandelingen. Maar Beslist.nl besloot uiteindelijk tot een keuze voor de goedkopere ploeg van coach Van Velde, met de topsprinters Michel Mulder en Hein Otterspeer.

Orie is naar eigen zeggen in vergaande onderhandeling met andere kandidaat-sponsors, maar raakt nu met Tuitert plotseling een van zijn boegbeelden kwijt. „Ik had niet verwacht dat juist hij op deze manier zou vertrekken”, zegt Orie. Ook hekelt hij sponsor Beslist.nl, die nu een van zijn topschaatsers ‘meeneemt’ naar de ploeg van Van Velde. „Ook zij hanteren een bijzondere manier van handelen.”

Twee jaar geleden – na de olympische successen – vertrokken Marianne Timmer, Margot Boer en Gerritsen al bij de ploeg van Orie. Zij richtten een nieuwe ploeg op, Liga. Ook Tuitert wachtte destijds lang met bijtekenen bij Orie, die vergeefs zocht naar een co-sponsor om het budget van hoofdsponsor Control aan te vullen. Toch bleef zijn ploeg succesvol.

Tuitert en Orie begonnen hun samenwerking in 2002. Nadat de schaatser in 2004 Europees kampioen allround werd, beleefde hij verschillende dieptepunten. Pas zes jaar na zijn Europese titel behaalde Tuitert op de Spelen weer groot succes. Dankzij coach Orie, verklaarde hij meerdere malen.

Na het goud in Vancouver viel Tuitert ver terug. Afgelopen seizoen plaatste hij zich niet voor de belangrijke internationale wedstrijden. Bij coach Van Velde gaat hij proberen zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Bovendien is hij er verzekerd van een sponsor.