Spaanse onderwijssector staakt tegen bezuinigingen

De gehele Spaanse onderwijssector, van basisscholen tot universiteiten, is vandaag in staking gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen. Zowel scholieren als studenten en docenten demonstreren.

Twee studenten zitten vandaag in een leeg klaslokaal in Madrid. De hele onderwijssector staakt wegens drastische bezuinigingen. Foto Reuters / Andrea Comas

De gehele Spaanse onderwijssector, van basisscholen tot universiteiten, is vandaag in staking gegaan. Een deel van de stakende scholieren, studenten en docenten is de straat op gegaan om te demonstreren.

De staking is uitgeroepen in veertien van de zeventien Spaanse regio’s. Ongeveer zeven miljoen leerlingen hebben daardoor geen les. De vakbonden konden nog geen schatting geven over de deelname aan de staking, maar volgens Tom Liebens, correspondent voor het Belgische VRT Radio, zijn er alleen in Barcelona al zestigduizend mensen op de been:

Twitter avatar vandepotgerukt Tom Lievens Centrum plat, manifestatie op gang. +-60.000 mensen. Barcelona - LIVE at http://t.co/0ckXjOw4
Twitter avatar vandepotgerukt Tom Lievens Spandoek: “Bespaar op corruptie, niet op onderwijs!”

Bezuinigingen om te voldoen aan afspraak Europa

De regering heeft besloten dat de zeventien autonome regio’s van Spanje dit jaar in totaal drie miljard euro moeten snijden in het onderwijs. De maatregel is genomen om te voldoen aan de afspraak met Europa om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,3 procent.

Volgens de vakbonden kosten de bezuinigingen honderdduizend leraren hun baan. De miljardenbezuinigingen komen in het Spaanse onderwijs neer op minder leerkrachten, grotere klassen, minder buitenschoolse activiteiten en hoger school- of collegegeld. In Spanje behaalt gemiddeld 74 procent van de middelbare scholieren een diploma, tegen een gemiddelde van 85 procent elders in Europa, volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Critici zeggen dat de regering miljarden euro’s uitgeeft om de banken te redden die in de problemen zijn geraakt doordat de markt ineen zakte, terwijl er wordt gesneden in uitgaven aan scholen en ziekenhuizen. De protesten gaan de hele dag door.

‘Protesten verschillen per regio’

De protesten in Spanje tegen bezuinigingen zijn al langer aan de gang, en verschillen per regio, zegt NRC-correspondent Merijn de Waal. In sommige gebieden wordt alleen gestaakt en zijn de scholen dicht, in andere gebieden gaan mensen de straat op. Spanje is niet een heel homogeen land, zegt de Waal:

“In het onderwijs wordt al heel lang geprotesteerd, maar nu vinden de protesten plaats op dezelfde dag. Sinds de rechtse regering vorig jaar is aangetreden zijn de protesten opgevoerd, vooral door mensen die in het onderwijs werken door de verhoogde werkdruk en sporadisch van de wat oudere leerlingen zelf. In Valencia waren de demonstraties het felst; daar is de regioregering nagenoeg failliet. Het ziet er naar uit dat het vandaag tot nu toe redelijk kalm verloopt: er zal af en toe een klikobak in de fik gaan, maar dat is geen goede representatie van hoe het eraan toe gaat.”