Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Soedan en Zuid-Soedan volgende week weer om de tafel

SPLA-N-rebellen in het zuiden van Soedan. De SPLA-N vecht voor afscheiding van het noordelijke Soedan en zoekt aansluiting bij Zuid-Soedan. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Soedan en Zuid-Soedan hervatten volgende week de vredesonderhandelingen die begin deze maand werden opgeschort. Dat meldt Thabo Mbeki, een belangrijke bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, vanavond aan persbureau AFP.

Na wekenlange gevechten rond het grensgebied tussen beide landen heeft Mbeki Omar al-Bashir, het hoofd van staat Soedan, en Salva Kiir, president van Soedan, bereid gevonden de vredesgesprekken te hervatten.

Beschuldigingen over en weer bedreigen vredesakkoord

Soedan beschuldigde Zuid-Soedan er enkele weken terug van troepen te hebben op Soedanees grondgebied, en liet hierop weten “het recht te hebben zich tegen die troepen te verdedigen.”

Zuid-Soedan beschuldigde Soedan er op haar beurt van betwiste gebieden te bombarderen. Door deze uitspraken kwam een vredesplan van de Afrikaanse Unie wederom op losse schroeven te staan. Geen verrassende ontwikkeling, zo schreef NRC-correspondent Koert Lindijer hier toen over:

“Nog verenigd in één land lagen de zwarte zuiderlingen en de goeddeels gearabiseerde noordelingen constant met elkaar overhoop. Strijden en overleggen vormden toen al onderdeel van dezelfde strategie.”

Grensstrook onderwerp van onderhandelingen

Soedan en Zuid-Soedan moeten aan de onderhandelingstafel een overeenstemming bereiken over onder meer de betwiste grensstrook tussen de landen. Daarover werden bij de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar geen duidelijke afspraken gemaakt.

Ook ruziën de twee landen nadrukkelijk over de oliewinning. De meeste olievelden bevinden zich in Zuid-Soedan, maar dat land dient die olie op weg naar de haven door Soedanese pijpleidingen te pompen. Bovendien claimen beide landen het olieveld Heglig.

Ook zijn er nog bijna een half miljoen Zuid-Soedanezen in Soedan. Hun status is onduidelijk en veel van hen vechten in rebellenbewegingen voor afscheiding van het noordelijke Soedan.