Slaappil in pak

Ontnuchterende gedachte: Mark Zuckerberg heeft vorige week genoeg geld opgehaald om in één klap de bezuinigingen uit het begrotingsakkoord voor zijn rekening te nemen, een kwart van de Nederlandse staatsschuld af te lossen en vervolgens tot zijn 85ste te vutten met een uitkering van 1,1 miljoen euro per maand.

Vindt ie leuk.

Het bewijst maar weer hoe ver een goed idee, een beetje bravoure en een vleugje idealisme je kunnen brengen. Drie ingrediënten waar het de Nederlandse politiek al jaren aan ontbreekt. Wij hebben een boekhouder als premier die bij voorkeur nergens wat van vindt, behalve van het begrotingstekort. Rechts van hem staat roeptoeter Geert zijn eigen mislukkingen te organiseren. Van de terugkeer naar de gulden tot een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat: als een kamikaze vliegt hij van nederlaag naar nederlaag – enkel om te bewijzen dat hij een ‘buitenstaander’ is. Het CDA heeft ondertussen een slaappil in pak tot leider verkozen. Sybrand van Haersma Buma: de Gouden Gids als luisterboek is nog inspirerender. En staat er eens iemand op met lef, wordt hij teruggefloten door de ‘kandidatenselectiecommissie’ van GroenLinks. Treuriger kun je het niet samenvatten.

Is het zo moeilijk? Is het zo moeilijk een goed idee met een beetje bravoure en een vleugje idealisme te combineren? Is het zo moeilijk te zeggen:

„Beste burger, onze economie heeft haar natuurlijke grens bereikt. Groeien kan enkel nog door de snoeien: in uw inkomen, spaargeld en pensioen. Na de agrarische, industriële en kapitalistische revolutie is het daarom tijd voor wederom een transformatie van onze economische ordening. De overstap naar een nieuwe energievoorziening is daarbij prioriteit nummer één. Want duurzame energie heeft de potentie uit te groeien tot een miljardenindustrie, die zelfs de IT-sector qua omvang doet verbleken. Miljoenen banen voor hoog- én laagopgeleiden liggen in het verschiet. Grondstoffenoorlogen zullen tot het verleden behoren. Door oliedollars gefinancierde dictaturen worden verzwakt. De macht van fossiele monopolies doorbroken. De autonomie in eigen kring en eigen land hersteld. Wie nu vooroploopt in duurzame bronnen zal straks tot wereldmacht uitgroeien. Een wereldmacht om trots op te zijn!”

Henk, Ingrid en 16 miljoen anderen vinden dit leuk.