Rechtse partijen in Griekenland werken samen

De Griekse conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) heeft steun gekregen van de kleine liberale partij van Dora Bakoyannis. De twee partijen vormen samen een lijst voor de verkiezingen op 17 juni. De strijd in Griekenland gaat daardoor steeds meer tussen een links blok dat wordt gedomineerd door de radicaal-linkse coalitie Syriza, en een rechts blok waarbinnen ND de grootste partij is.

Bakoyannis was tot twee jaar terug een van de gezichten van ND. Ze was binnen de partij een concurrent van Samaras en is ex-minister van Buitenlandse Zaken. In 2010 was zij voorstander van het internationale krediet van de eurozone en het IMF en stemde ze in met de daaraan verbonden voorwaarden. Samaras stemde tegen en droeg zijn fractie op dat ook te doen.

Omdat Bakoyannis had ingestemd met de bezuinigingen, werd ze uit ND gezet. Daarop besloot ze haar eigen partij te vormen, de Democratische Alliantie (DA).

DA haalde bij de afgelopen verkiezingen 2,55 procent van de stemmen, niet genoeg voor de kiesdrempel van drie procent.

Samaras voerde met ND lang oppositie tegen de opgelegde bezuinigingen en de voorwaarden voor het eerste internationale krediet van 110 miljard euro. Hij maakte het regeringspartij Pasok daarmee moeilijker de hervormingen en bezuinigingen door te voeren.

Onder immense buitenlandse druk ging Samaras eind 2011 akkoord met de vorming van een tijdelijke coalitieregering onder leiding van een partijloze premier.

Inmiddels presenteert Samaras zich juist als een garantie voor economische en politieke stabiliteit. In een gezamenlijke persconferentie met Bakoyannis omschreven de twee zich als een „patriottisch, pro-Europees front” dat wil „strijden tegen populistische krachten”.

Syriza-leider Alexis Tsipras probeert intussen met een buitenlandse reis de angst voor zijn partij weg te nemen. Het huidige bezuinigingsprogramma maakt Griekenland kapot, een gezond Griekenland is goed voor de hele EU, is zijn boodschap in Parijs en Berlijn.

In de marge van de Griekse politiek proberen ook twee andere liberale partijtjes hun krachten te bundelen. Geen van beide haalden op 6 mei de kiesdrempel, maar samen zouden ze dat vermoedelijk wel. Als die samenwerking slaagt, zouden ze een versterking zijn van het bezuinigings- en hervormingskamp.